Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Designhistoria med Åke Axelsson

Designhistoria med Åke Axelsson

Under februari-mars 2022 pågick utställningen ”Talking to Åke” på Sven Harrys konstmuseum i Stockholm. 

Utställningen, kurerad av Hanna Nova Beatrice, Project Area Manager för Stockholm Furniture & Light Fair och Stockholm Design Week, bjöd på ett stycke designhistoria där den svenska formgivarikonen mötte den yngre generationen; David Ericsson, Emma Olbers, Folkform, Färg & Blanche och Halleroed. 

Med fokus på miljötänk och långsiktighet var utställningen en formmässig dialog om samtid och framtid, möbelhantverk, småskalig tillverkning, inredningar och resurser, och det visades upp ett urval av Åke Axelssons mest ikoniska möbler och inredningar tillsammans med verk som sällan visats förut.

”Vi har ett ansvar för framtiden. Vi kan inte bara göra krumelurer och figurer.”

Åke Axelsson var tidigt inne på hållbarhet.

Foto: Andy Liffner

Foto: Andy Liffner

Om Åke Axelsson

Åke Axelsson är en av Sveriges mest anlitade och erfarna inredningsarkitekter och möbelformgivare, som efter sju decennier fortfarande blickar framåt. Han har alltid haft långsiktighet och resurstänkande som grund i sina tidlösa klassiker, och i hans möbler och inredningar finns en djup förståelse för både rum och material. Bland dessa finns Ararat – som gjordes för pionjärutställningen om miljöfrågor på Moderna museet 1976 – samt den materialsnåla serien Nomad. 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen