Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Benvenuti a Milano!*

Benvenuti a Milano!*

photo_7361237038

Det är bråda dagar för Marco Sabetta, president för Salone Internazionale del Mobile. Den 8 april går ridån upp för världens största fackmässa för möbelbranschen – en tillställning som lockar över 300 000 besökare. Och av de 2 400 företag som väljer att synas här är nio av dem svenska.

Hur ser du på de svenska företagen från ett internationellt perspektiv?

Marco Sabetta

Marco Sabetta.

–Intresset är stort och det här är nio spännande företag som alla representerar en hög kvalitet. Den lätta och luftiga nordiska stilen är tongivande världen över och ur det tidlösa föds hela tiden nya klassiker.

Vad uppskattar besökarna mest?

– Det minimalistiska uttrycket och den starka materialkänslan. Här finns också ett finstämt formspråk med rena linjer och en enkelhet. Många av möblerna är synonyma med en hållbar livsstil, vilket blir allt viktigare liksom att hantverket känns småskaligt, snarare än industriellt.

Hur profilerar sig de svenska företagen på mässan?

– Jag kan bara gissa, men av erfarenhet från tidigare år tror jag att de kommer vara tydliga med sin filosofi och sitt ursprung. De brukar inte krångla till det, utan föredrar ett okomplicerat tilltal och en öppenhet som uttrycks i montrar med hög visuell och fysisk tillgänglighet. De svenska företagen har frigjort sig från varandra och är numera starka nog att agera på egen hand, i stället för en grupp som mer lyfter fram en nationell identitet än sig själva.

 * ”Välkommen till Milano!”

Marco Sabetta.

 Salone Internazionale del Mobile 

Vad: Världens största fackmässa för möbelbranschen. Startade 1961 och drar årligen över 2 400 utställare, 5 000 journalister och 300 000 besökare från hela världen.

Svenska milano-utställare 2014: Blå Station, Bolon, Johanson Design, Karl Andersson & Söner, Kasthall, Lammhults, Offecct, Swedese, Hästens.

Årets nyhet: ”Installationen ’Where Architects Live’ där besökarna får glänta på dörren till några av världens främsta arkitekters hem.”

 Text: Katarina Brandt

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen