Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / Upcycling som står pall
Sherwin-Williams

Upcycling som står pall

marie-louise-hellgren-0252-pb-bwRestprodukten Lilla Snåland av Marie-Louise Hellgren har både belönats med designpris och fått en permanent plats på Nationalmuseum.


TEXT PEDER EDVINSSON FOTO CHARLOTTE GAWELL

Hur fick du idén till Lilla Snåland?

Lilla-Snaland_outline-1

UPCYCLING. 14 restbitar från Stolabs tillverkning av Lilla Åland ligger till grund för Lilla Snåland.

– Jag har hållit på med Upcycling sedan det var helt okänt i Sverige, det innebär att jag gör nya produkter av rester. Recycling handlar om att använda spill som råvara, som när man gör fleecefibrer av plastflaskor, medan Upcycling utgår från spillet i sig. Jag hade varit i kontakt med nästan alla möbeltillverkare i Sverige för att få tag på rester från deras tillverkning innan jag fick napp hos Stolab. De gör 15 000 Lilla Åland-stolar per år och i tillverkningen sågas två trekantiga träbitar bort från den blivande sitsen.

Vad hade de dittills gjort med spillet?

– Eldat upp det för att värma fabriken med. Men deras vd var nyfiken och öppen för nya tankar. Efter vårt första möte fick jag med mig en massa träbitar och började skissa. Det är en omvänd designprocess att utgå från råvaran och inte från en produktidé, lite som en kock som går till marknaden, kollar vad som finns och lagar något utifrån det. Ganska snart såg jag att det kunde bli en pall av träbitarna.

Vad går du in med för förhoppningar på slutresultatet när du jobbar med Upcycling?

– Designhöjd är nummer 1, produkten ska inte se ut som spill utan den ska se helt ny ut och köpas av kunder för att de tycker att den är snygg och bra. Det blir en del misslyckade grejer på vägen, då är det bra att jag har en hel del designvana att falla tillbaka på.

Att du ursprungligen är från Göteborg – kan det kopplas till det vitsiga i att rester från Lilla Åland blev Lilla Snåland?

– Det är absolut min sorts humor. Men allt det här är ett samarbete, Peter Bernroth som är produktutvecklare på Stolab och jag satt och skojade om namnet och till slut blev det vad vi kallade pallen också. Jag ser namnet som en kärleksfull blinkning till smålänningarna. När det gäller Lilla Snåland är ju snålhet också klokhet, som alltid när det handlar om Upcycling. Det är ju klokt ta vara på jordens resurser!

MARIE-LOUISE HELLGREN, LILLA SNÅLAND.
GÖR: Designer som specialiserat sig på hållbar formgivning och ses som en pionjär inom Upcycling. Har bland annat gjort en sittpuff av överbliven airbagväv som uppmärksammats över hela världen och köpts in av Nationalmuseum i Stockholm.

AKTUELL: Med pallen Lilla Snåland, som består av restbitar från Stolabs tillverkning av Carl Malmstens stol Lilla Åland. Pallen fick under möbelmässan i Stockholm 2017 Elle Decoration Swedish Design Award och är numera även den representerad på Nationalmuseum.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen