Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / Tänker, tycker och tar sitt ansvar

Tänker, tycker och tar sitt ansvar

Marcus Westdahl får ut mer av att engagera sig.

Många skulle nog välja att beskriva Marcus Westdahl som engagerad.
Han är vd och koncernchef för EFG, European Furniture Group AB. Och engagemang är en viktig del i hans liv.
– Det finns bara 24 timmar om dygnet och man lever kanske bara i 90 år, då är det lika bra att vara engagerad i det man gör. Man får ut mer av livet om man är engagerad.

Marcus Westdahl brinner för många olika frågor, bland annat vill han vara med och skapa ett starkt underleverantörsled i Sverige och få till förändringar inom offentlig upphandling.
En annan hjärtefråga är att få igång dialogen kring ett modernare kollektivavtal och utveckla reglerna kring sist-in-först-ut-principen vid uppsägningar.
– I vår bransch måste man göra stora förändringar för att vara fortsatt framgångsrik, det har inte varit lätt på tillverkningssidan med det regelverk vi har. Eftersom turordningslistan är så stelbent blir medelåldern väldigt ensidig och hög. I en omställning behöver man istället se till att företaget har en mix både vad det gäller kompetenser och ålder för att kunna konkurrera bättre.
– Det handlar om hur vi ska kunna få in unga medarbetare på ett enklare sätt, säger Marcus Westdahl.

Han berättar att EFG nu har en medelålder på över 55 år i produktionen och att företaget ser ett växande problem i den otillräckliga blandningen av olika åldrar och kompetenser.
– På några års sikt kan vi få problem om vi inte får hjälp att blanda upp på ett bättre sätt. Där har staten ett ansvar att hjälpa till att växla in unga människor i arbete.

Under Almedalsveckan på Gotland var Marcus Westdahl med och diskuterade just kollektiv­avtal, turordningslista och las-regler med politiker och fackrepresentanter från IF Metall.
– Det gav en möjlighet att påverka och förhoppningsvis se till att vi går ett steg åt rätt håll. Man kan som vd för ett företag inte ha massa synpunkter på hur saker och ting ska fungera om man aldrig är med och försöker påverka. Man måste också själv ta ett ansvar.

FAKTA: Marcus Westdahl
Ålder: 38 år.
Aktuell: Vd och koncernchef för EFG.
Bor: Ljungskile.
Familj: Fru, två barn.
Intressen: Familj, träning, jakt och natur.
Tre utmärkande egenskaper: Otålig, målinriktad och engagerad.

FAKTA: EFG European Furniture Group AB
EFG tillverkar kontorsmöbler och är en av Europas största kontorsinredare med egna inredningsföretag i Sverige, Norge, Danmark, Finland, England och Frankrike. Produktionen finns i Tranås. Koncernen har cirka 500 anställda och
varje vecka levererar företaget cirka 2 000 kompletta arbetsplatser.

Text Rebecka Gyllin

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen