Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Strategiskt / Riskkapital ger stabilitet – men ökar också kraven

Riskkapital ger stabilitet – men ökar också kraven

I vissa lägen kan riskkapital vara den finansieringstyp du behöver. Du får tillgång till friskt kapital, men det blir också fler ägare i företaget som inte alltid delar ditt perspektiv på verksamhetens utveckling.

Det finns framför allt två sorters riskkapital. Dels såddkapital, investeringar som görs i ett tidigt skede, ofta så tidigt att banken inte vill ge krediter. Dels investeringar i senare skeden i syfte att utveckla en existerande verksamhet, till exempel genom internationalisering eller konsolidering.
I trä- och möbelbranschen är det framför allt den andra typen av kapital som är aktuellt. Det är den bild Staffan Brege på Linköpings universitet har.
– När riskkapitalister går in i senare skeden så handlar det mer om att man går in och stabiliserar verksamheten. I de här branscherna är det ofta fråga om att konsolidera och att bygga starkare aktörer, säger han.

Staffan Brege är professor i industriell marknadsföring och forskningsledare vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet. Han har följt träbranschen både som forskare och konsult sedan mitten av 1990-talet och bland annat gjort ett antal utredningar om träbranschen. I dag är han nära knuten till den nationella kunskapsplattformen Lean Wood Engineering.
Han berättar att han som utredare önskade sig mer storkapital i branschen redan i början av 2000-talet.
– Tittar du på hur det ser ut idag, framför allt inom trämanufaktur, så ser du att det blivit mer intressanta branscher att investera i än de var för 15 år sedan. Jag tycker att det går åt rätt håll på det sättet, det behövs större och starkare företag för att lyckas i en mer internationell konkurrens.
Men riskkapital innebär inte bara möjligheter.
– När investerarna har blivit nya ägare kan de belåna verksamheten, något som kan leda till att företaget får väldigt tunga beting att dra in det som kallas covenance, att betala räntor och amorteringar på lånen. Det pressar företagen att komma upp i kassaflöde för att kunna betala, säger Staffan Brege.

Stor belåning kan också leda till snabba fall, något Rörvik med Johan Hansen som ägare fick känna på under förra finanskrisen. De hade lånefinansierat mer än de kunde klara av när marknaden dök.
– En av anledningarna till att Trivselhus finns i Södras ägo nu är att Södra gick in som ägare i delar av Rörvik efter att Hansens imperium brakat samman, säger Staffan Brege.
Tidsperspektivet är ofta olika för ett företags ursprungliga ägare och riskkapitalisterna. Den som startat och drivit upp ett företag ser det ofta som en långsiktig investering, medan riskkapitalisterna många gånger har ett kortare perspektiv.

– Jag uppfattar att riskkapitalet ofta har för bråttom. De vill bygga upp något som ska vara säljbart om några år, men det är inte självklart något som byggs för längre sikt, säger Staffan Brege.
Han tar exemplet internationalisering. Det är inte svårt att bygga upp något som ser bra ut på papperet, med kontor och representanter i många olika länder. Om det sedan fungerar i praktiken är en helt annan fråga.
– Pengar kan i viss mån köpa att man kan göra saker på kortare tid. Men inlärning och erfarenheter kan du inte köpa dig en snabbare process för. Försöker du ta genvägar där kan det uppstå problem, säger Staffan Brege.

Konsolidering, internationalisering och olika projekt, till exempel att starta e-handel, är exempel på tillfällen då riskkapital blir aktuellt i trä- och möbelbranscherna, enligt Brege. Oavsett vad det gäller är det viktigt att se över sin situation och försäkra sig om att man har en samsyn med de nya ägarna kring hur företaget ska drivas.

Tänk på det här med riskkapital

  • Riskkapitalister kan tillföra pengar när banken inte vill ge kredit, men förväntar sig också normalt högre avkastning. Det är viktigt att vara på det klara med detta och att ha en tro på att ens verksamhet orkar leverera den avkastningen.
  • Riskkapital innebär att du får in nya ägare som ofta har andra mål med verksamheten än vad du har. Se till att skaffa en samsyn kring målen med dina eventuella nya ägare innan investeringen genomförs.
  • Samma gäller tidsperspektivet. Riskkapitalisten har med sitt sikte på exit inte alltid företagets långsiktiga verksamhet i fokus. Kortsiktiga vinster kan gå på tvärs med långsiktig stabilitet och lönsamhet.
  • Red ut vad som gäller när investeraren så småningom vill dra sig ur. Vem får ta över andelarna? Ska det finnas återköpsklausul, och hur ska den då se ut?
  • Var beredd på att det tar tid att skaffa kapital och på att inte alla ser på ditt företag och ditt projekt med dina ögon. [Källa: Staffan Brege samt foretagande.se]

Text Per Torberger

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen