Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / ”På tävlingsdagen ändras 30 procent av ritningen”

”På tävlingsdagen ändras 30 procent av ritningen”

I början av oktober 2010 vann möbelsnickaren David Löwing Yrkes-SM. Blott 17 år gammal blev han den yngsta vinnaren genom tiderna. Nu ligger han i hårdträning inför nästa stora utmaning – Yrkes-VM i London.

Det är hektiska dagar för möbelsnickaren David Löwing. Som en av Sveriges 27 representanter i Yrkes-VM håller han som bäst på att förbereda sig inför ­äventyret i London.
– Jag övar bland annat på ritnings­läsning och samman­sättningar, två ganska svåra moment eftersom det kan bli riktigt komplicerade sammansättningar, säger David.
Att sätta ihop lådor för hand och göra snygga hörn, så kallad ”handsinkning”, är ett av momenten som David tränar extra på.
– Det är svårt. Men det måste bli snyggt och bra, säger han.

Till sin hjälp har David en kille som varit med förr, Henrik Andersson, svensk mästare i möbel­snickeri, 2002. Tillsammans hjälps de åt med träning och planering. Men hur mycket David än förbereder sig, kan han bara ana vad det är han och de andra tävlande ska tillverka under VM.
– Det är ett slags skåp, det är allt jag vet. Vi har fått tre olika ritningar, en månad innan får vi veta vilken av dessa det är vi ska göra. Men inför tävlingsdagen kommer 30 procent att vara ändrat, säger han.

En av Davids bästa egenskaper som möbelsnickare är att han jobbar snabbt. Men det gäller att hushålla med tiden och unyttja varje minut så smart som möjligt.
Vad som kommer att avgöra tävlingen är omöjligt att svara på. Men David har en idé.
– Jag tror att framför allt kunskap och känsla för saker och ting är det viktigaste. Och att man har flyt och snabbt kommer in i maskinerna. Men det gäller att vara på topp.
Även i London får David finna sig i att vara yngst i gänget. De flesta av hans motståndare är 20–21 år gamla. Det avskräcker dock inte honom från att sikta mot toppen.
– Om man tittar på hur det gått för Sverige tidigare år så är det rimligt med en 7–12:e plats. Men det är klart att jag siktar så högt som möjligt.

Hur tror du det skulle kännas att vinna?
– Det … vore rätt obegripligt.

Av: Kristofer Sandberg
Foto: Emilia Öije

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen