Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / ”Man måste ta hänsyn
till varje människa”

”Man måste ta hänsyn
till varje människa”

Anki Karlsson har lett många till en ny framtid på arbetsmarknaden, via jobb på Totebo AB:s packavdelning. För sina insatser nominerades hon till Samhalls Visavägen-pris, i kategorin Årets eldsjäl. 

Anki Karlsson började själv som packare på Totebo AB för sexton år sedan. När Totebo börjande anlita Samhall för att bemanna avdelningen, blev två packare kvar för att leda arbetet. Det visade sig vara ett drömjobb att leda och visa de nya tillrätta, och Anki Karlsson märkte att hon hade mycket att ge dem. När senare endast en produktionsledare behövdes, blev det hon som fick tjänsten.

– Det var nog, utanför min familj, den bästa dagen i mitt liv. Varje dag möter jag personalen. Mår någon dåligt, så tar man en pratstund. Någon har en arbetsskada och får omplaceras. Jag trivs naturligtvis jättebra på Totebo industrier också. Och särskilt bra med dem från Samhall. Jag känner varje dag när jag kommer hem att jag har gett dem något, säger hon.

Det råder en omvittnat familjär stämning i det trettio män och kvinnor starka packlaget. Det är inte bara Anki Karlsson som kallar det sin andra familj. En handledare eller arbetsledare som vill skapa ett gott arbetsklimat, måste se varje människas egenart, menar hon. Det räcker, kort sagt, inte att säga hej på morgonen. Man måste fortsätta prata, och framförallt berömma.

– Man måste ta hänsyn till varje människa, lyssna och vara lyhörd. Då får man fram det bästa av var och en. En del som kommer hit har inte trivts på sitt jobb tidigare, medan de i dag kommer varje dag och har kompisar. Ingen går ensam här, säger hon

Det första mottagandet på arbetsplatsen är viktigt. Till Totebos packavdelning kommer en del från Samhall, andra direkt från arbetsförmedlingen. Och det är stor omsättning: bara två personer är kvar från den ursprungliga gruppen. Anki Karlsson börjar med att fråga nya medarbetare varför de sökt sig dit, och i regel talar de om det.

– De som har arbetsskador eller varit med om olyckor får pröva sig fram. Och så ser man om de trivs ihop, verkar det bli tjafsigt så får man flytta på någon. Jag har ju åtminstone tre packbanor, säger hon.

Att vara öppen med de funktionshinder varje person har, kan också göra samarbetet lättare, och i förlängningen förenkla för funktionshindrade på arbetsplatsen. Men det ska ske på arbetstagarens villkor.

– Vi frågar var och en, om vi får tala om vad de har för de andra. Får vi det, så gör vi det. Antingen kan personen säga det själv, eller så gör jag det.

Att bli nominerad till ett pris är givetvis en extra glädje, även om arbetet i sig är det viktiga.

– Första tanken var ju att det här är så självklart för mig. Det är så som jag är, jag tycker inte att jag gör mer än andra. Jag har stor familj själv, och har tagit med mig det.

FAKTA: Anki Karlsson
Gör: Produktionsledare på packavdelningen, Totebo AB.
Bor: i Hjorted.
Familj: Man och sju vuxna barn.
Förebilder: Mor och far. Jag är uppvuxen på det här viset, det har jag lagt på min egen familj, och det har jag flyttat med hit.
Om Totebo: Ett av Sveriges största företag för tillverkning av planmöbler. Företaget sysselsätter närmare 200 personer och vd är Ulf Åberg.

Text Gabriel Stille

Relaterade artiklar

1 kommentar

  • Mariana Karlsson

    Hej !Jag heter Mariana Karlsson ,och är 46 år gammal.Just nu jag bor i Västerviks kommun.Jag skulle ville järna jobba hoss er!Jag har bra referenser,och har arbetat länge!Jag har studierat mycket.Fast jag hittar inte jobb på grund av min rygg som jag har skadat på en tvätteri som jag har jobbat ungefär 10 år!Jag tackar så mycket för att jag fick lämna här några ord.Mvh/Mariana Karlsson.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen