Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / ”Jag är nog inte så mycket förvaltare”

”Jag är nog inte så mycket förvaltare”

Bertil Lindström har fått Brittgården i Tibro, ett unikt men förfallet bostadsområde från rekordåren, att återfå sin forna glans. När den tidigare möbelmetropolen satsar på en ny vår är Bertil Lindström högst delaktig.  

Ingenjören Bertil Lindström kom in på fastighetsägarbanan efter många års arbete med arbetsmiljö, företagshälsovård och branschfrågor. Han ville göra något annat.

– Jag och hustrun och hade köpt några fastigheter som pensionssparande. Sen blev jag tillfrågad av banken, om ett område som man hade problem med i Karlsborg. Jag hade lagt lite idéer och förslag. Det var från början en hobby som växte.

Brittgården ritades av den kände arkitekten Ralph Erskine. Ett vackert område med många originella idéer för möbelfabrikernas arbetare och tjänstemän. Men i takt med att konjunkturerna vände neråt ökade problemen. Lägenheter stod tomma, och bostadsrättsföreningarna fick allt sämre ekonomi. Husen kläddes om på ett brutalt sätt, och ett höghus revs trots protester. I slutet av 1999 hade föreningarna gått i konkurs, och Bertil Lindström fick frågan om att ta över Brittgården.

– Det var strax efter en liknande affär i Hjo. Jag hade tänkt: ska jag hålla på med fastigheter så kan jag hålla på i lite större skala. Det hade gått kanske två år och gått rätt bra. Jag hade fyllt upp husen utan att dumpa hyrorna. När jag fick frågan sa jag först nej, det kändes för stort. Det gick ett år. Till sist lurar man sig själv, och det kändes lite spännande i stället. Då la jag upp en plan och banken och fordringsägarna sympatiserade med den.

Bertil Lindström har alltid blivit positivt bemött av kommunen, och vill gärna ge något tillbaka. Han ordnade finansiering för en skatepark, något som både kom ungdomarna till gagn och minskade skadegörelsen i området.

När City Möbler, en möbeltillverkare kvar på orten, gick i konkurs, var tillverkningen på väg att läggas ned. Då gick Bertil Lindström ihop med de tidigare ägarna för att få tillverkningen att stanna i Tibro. Nylanseringen sker i maj.

Kommunen vill återigen sätta Tibro på kartan med ett inredningskluster. Den gamla skjortfabriken har blivit Inredia, ett konferens- och utställningscentrum. Bertil Lindström är med som delägare i ortens utvecklingsbolag och delaktig i visionsarbetet inför Tibro år 2017.

– Inredningsindustrin och skolor visar upp vad de står för. Vi har idéutvecking för hotell och äldreboenden, ihop med högskolor. Det sticker ut och jag vill att om man ska bygga ett nytt äldreboende, så ska man säga att i Tibro, där vet de hur man gör det.

Har du något slags vision eller livsmotto, som ligger bakom det här?

– Man måste gilla människor och utmaningar, som när jag köpte 140 tomma lägenheter. Utmaningen ligger i att få ordning på detta. Jag är nog inte så mycket förvaltare, om man nu talar om etiketter.

Fakta: Bertil Lindström

Bor: I Varnhem, mellan Skara och Skövde.
Familj: Hustru sen 40 år, två vuxna barn och fyra barnbarn.
Fritidsintressen: Bor på landet och har förverkligat en drömmen att bli skogsägare. Är mycket i skogen, jagar. Har också ett vinintresse. Jobbar rätt mycket.
Drivkraft: Gillar när det händer något. Det är roligt att åstadkomma resultat. Gillar utmaningar, är beredd att jobba mycket för att nå resultat.

Text Gabriel Stille

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen