Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / ”Alla kan bidra, vi försöker göra det i alla steg”

”Alla kan bidra, vi försöker göra det i alla steg”

Kontorsmöbeljätten EFG:s svenska vd Margareta Le Calvé har en vision om minimal miljöpåverkan.

Miljö- och klimatpåverkan är högt prioriterat på EFG. Hela livscykeln står i fokus i produktutvecklingen och visionen är att skapa långsiktigt hållbara lösningar med minimal påverkan.

– Genom att syna varje steg i kedjan minimerar vi vår miljöpåverkan. Att satsa på kvalitet och produkter som håller över tid är också proaktivt miljöarbete, säger företagets vd Margareta Le Calvé.

Transporter är en stor miljöbov och EFG -jobbar med att optimera logistikflödet. Därmed har man också sparat många kronor.

– Vi erbjuder helhetslösningar till våra kunder, och då måste vi köpa in en del produkter. För att minska utsläppen transporteras de direkt till kunderna, i stället för att komma till oss först. Det är smartare på alla sätt.

För en tid sedan vann EFG en upphandling från Kammarkollegiet (FMV) och blev därmed utvald leverantör till alla statliga myndigheter, universitet och verk. Trots hårda miljökrav kammade EFG hem högsta betyg i många av utvärderingskriterierna.

– Det var ett kvitto på vårt enträgna arbete. Vi vill ligga i framkant och ser hela tiden över vårt arbete, säger Margareta Le Calvé.

Innovation och kreativitet är viktiga faktorer för att utveckla nya hållbara produkter. På Stockholm Furniture & Light Fair presenterade EFG en annorlunda skapelse – Gaia, en flyttbar arbetsplats i en stor cylinder. Bakom konceptet stod fem studenter från Chalmers. Riktlinjerna var hållbarhet, personlig arbetsyta och kontor med fler människor än arbetsplatser.

– Det här är helt i linje med våra visioner. Gaia väckte enormt intresse och vi hade många intressanta diskussioner om morgondagens arbetsplats. Den kan lika väl vara ett mötesrum, en lounge, ett kafé eller något helt annat.

Hon är precis som alla andra väl medveten om sin egen miljöpåverkan.

– Min akilleshäl är resor. Jag vet att det är dåligt för miljön att flyga, men jag försöker välja klimatsmart då möjligheten finns.

 Fakta/Margareta Le Calvé
Ålder: 47 år. Bor: Bromma, Stockholm. Familj: Skild, har två barn. Favorit-produkt: ”Hide Tech AVM. EFG har ett bord med inbyggd skärm och dator som är utmärkt för videokonferenser, det skulle jag vilja ha hemma i köket.” Aktuell: Vd sedan 2009 på EFG, European Furniture Group, i Sverige.

Text: Feffe Kaufmann

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen