Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / Campingkung utan husvagn

Campingkung utan husvagn

Alf Ekström började inom husvagnsföretaget Kabe tack vare svärfar. Men själv äger han varken husbil eller husvagn.

Det viktigaste är att förfina och förbättra. Det roligaste är att hela tiden skapa nyheter. Och det mest givande är att få återkoppling på produkterna.
– Att få se hur konsumenterna gillar det vi utvecklar ger en fantastisk kick. Det som hände när jag tog över Kabe för tjugo år sedan var att vi gick från att vara ett teknikföretag med fokus på teknikfrågor till att bli mer marknadsorienterade och lyhörda för kundernas behov. Det tror jag har varit en framgång, säger Alf Ekström.

Under hans ledarskap har företaget gjort stora förändringar inom produktionen. I dag kan man snabbt anpassa tillverkningen utifrån efterfrågan. Alf betonar vikten av utbildad personal och menar att produkten inte blir bättre än utbildningsnivån på de som monterar ihop den. Av vissa uppfattas Alf Ekström som hård och bestämd. Själv tycker han att han kan vara velig då han ifrågasätter mycket av det företaget gör för att hitta nya lösningar och leva upp till devisen ”alltid steget före”.
– Jag gillar att försöka få ner besluten i organisationen. Och när man väl har fattat ett beslut så måste alla springa åt samma håll. Där kanske jag kan vara hård, som tycker att om någon är intresserad av att springa åt andra hållet så är det lika bra att de springer ut genom grindarna.

Att våga fatta beslut är en av byggstenarna i ett framgångsrikt företag, enligt Alf Ekström.
– Vi hänger inte ut den som har fattat ett felaktigt beslut, men däremot den som inte fattar ett beslut när det väl behövs. Det går alltid att ändra ett felaktigt beslut. Men det går inte att ändra det beslut som inte är fattat.
Och så var det det där med hur många husbilar och husvagnar Alf Ekström själv äger? Ingen alls visar det sig.
– Men jag har ju tillgång till många husbilar och husvagnar. Vi provar nyheter hela tiden och då kan vi inte åka med gamla grejer, säger han med ett leende.

ALF EKSTRÖM
Ålder: 55 år. Bor: Tenhult, Småland. Familj: Fru och tre barn, alla jobbar i företaget. Favorithusbil: Kabe Travelmaster 750T. Aktuell: Vd för Kabe.

KABE HUSVAGNAR AB
Grundades: 1958 av Alfs svärfar Kurt Blomqvist som började bygga i garaget. Numera produceras knappt 2 000 husvagnar och husbilar per år. Anställda: 360. Omsättning: 1,5 miljarder kronor.

Text: Rebecka Gyllin
Foto: Kabe Husvagnar

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen