Branschutmaningar väntar – såväl tekniskt som politiskt
Drygt 130 deltagare, 19 föreläsningsämnen med ett spektrum såväl brett som djupt. För 15:e året i rad anordnades Trähusdagarna.
Trähusdagarna är temadagar för tekniker, leverantörer och inköpare i trähusindustrin och ett samarrangemang mellan TMF, SP samt Smart Housing Småland. Den 11–12 mars var mötesplatsen Billingehus i Skövde.
Trähusdagarna har en stark tradition av att samla den teknikorienterade delen av trä- och småhusbranschen och årets tvådagarsevent var inget undantag. Drygt 130 deltagare kunde lyssna till ämnen såsom tips för att lyckas med sitt byggprojekt, energieffektivisering, erfarenhet från fuktskadeutredningar, alternativa isoleringsmaterial, värme- och ventilationslösningar, samt metoder för att vara proaktiv och skapa rutiner i byggbranschen: BIM (bygginformationsmodulering) samt det digitala träproduktsystemet VilmaBas.
Fokusområdena för Trähusdagarna 2015 var fukt, energi och industriell produktion men det blev även internationella utblickar där Magne Bjertnaes (Sweco) berättade om den intressanta resan bakom Treet i Bergen, världens högsta trähus, samt där Carl-Johan Johansson (SP) talade om träbyggande på amerikanska västkusten.
Eventet modererades av TMF:s Robin Ljungar (miljö- och hållbarhetschef) samt Anders Rosenkilde (teknisk chef) och Anders höll även i egna dragningar, såsom tolkningar av BBR.
TMF:s styrelseordförande samt ordförande i TMF Trähus, Götene-vd:n Claes Hansson, inledde Trähusdagarna – bland annat med tankeväckande statistik som visade att andelen småhus aldrig varit så liten eller att bostadsbyggande är historiskt lågt.
– Jämför man med 1970- och 1980-talen är det en helt annan och lägre nivå, konstaterade han.
Claes Hansson ser framförallt fyra stora utmaningar trähusindustrin framöver:
- Ett effektivt byggande.
- Nya, bättre lösningar som inte, som tidigare, ska göra huset dyrare utan billigare.
- Långsiktiga villkor för finansiering av nyproducerade bostäder.
- Att alla måste vara med hjälpa till och påverka, inte minst lokalt.
Lämna en kommentar