Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / Träkramare i centrum

Träkramare i centrum

Lokalpatriot och stor supporter till hockeylaget HV71. Men i rollen som Träcentrums vd arbetar Joakim Brobäck för att hela Sveriges träindustri ska utvecklas på bästa sätt.

Nässjö är bra, de producerar många duktiga hockeyspelare till oss, säger Joakim Brobäck med glimten i ögat.

JOAKIM BROBÄCK GÖR: Vd för Träcentrum, Nässjö. BOR: Barnarp söder om Jönköping. ANDRA JOBB: Bland annat på Marbodal i åtta år och på Tekniska högskolan vid Jönköping university under fem år.

JOAKIM BROBÄCK
GÖR: Vd för Träcentrum, Nässjö.
BOR: Barnarp söder om Jönköping.
ANDRA JOBB: Bland annat på Marbodal i åtta år och på Tekniskahögskolan vid Jönköping university under fem år.

”Oss” i det här fallet är ishockeylaget HV71 och ämnet kommer upp apropå det faktum att hockeyns slutspel pågår för fullt. Joakim, vd på Träcentrum i Nässjö men uppvuxen i Jönköping och numera boende i Barnarp söder om staden, vill gärna prata om det som förenar de två Smålandsmetropolerna, som ligger fyra mil ifrån varandra. Han medger att han är en stor Jönköpingspatriot, inte bara vad gäller hockeylaget utan också när det handlar om stadens historia, läget intill Vättern och hela länets blandning av stad och landsbygd.

– Jag är en stor supporter av HV71, även om jag inte går på alla matcher, och tacksam för att Nässjös lag i division 2 ger talangerna en bra hockeyfostran så att de kan komma och hjälpa oss till SM-medaljer, säger Joakim.

Han är också snabb att påminna om att Nässjös basketherrar klarade sig bättre i högsta ligan i år än Jönköpingslaget Wetterbygden Stars.

– Nässjö basket har etablerat sig som ett av topplagen i ligan och är ortens stolthet.

En annan av Nässjös stoltheter är just Träcentrum, den allmännyttiga organisationen som funnits sedan 1991 och som har ett nationellt uppdrag att driva utvecklingen i träindustrin.

Wood The heart of Småland

Wood The heart of Småland

– Träcentrum har blivit en medelpunkt i lokalsamhället. Här finns en populär lunchrestaurang, här finns många utbildningar och här samlas människor för konferenser och seminarier, säger Joakim, som tog över som vd i augusti 2018 efter att förre vd:n Per-Ola Simonsson haft tjänsten i 17 år.

– Det är en organisation som har varit väl omhändertagen samtidigt som det finns möjligheter att fortsätta utveckla verksamheten, det är ett intressant läge för mig att komma in i Träcentrum.

Hans arbete riktar in sig på tre fokusområden. Dels att fortsätta utveckla Träcentrum som mötesplats, dels utveckling av hela branschen, inom till exempel digitalisering och automation, samt träråvaran i sig:

– I en värld där hållbarhet och klimatperspektiv är aktuellt är det en bra idé för industrin att förädla ännu mer av skogsråvaran i Sverige.

Ett tredje fokus handlar om kompetensförsörjning och kompetensutveckling. Vad gäller det senare arbetar man nära företagen, bland annat med korta insticksutbildningar i till exempel ytbehandling och CNC för redan anställda, berättar Joakim.

– Angående kompetensförsörjningen arbetar vi för att få tillbaka ett trätekniskt gymnasium, vi tittar också på möjligheterna att driva ett eller flera yrkeshögskoleprogram.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen