Tar steget in i ny chefsroll
Hennes bror är advokat, och hennes man jobbar med skatterätt. Trots detta är juridiken långt ifrån allt i hennes liv. Möt Eva Glückman, TMF:s nya förhandlingschef, en envis och lösningsinriktad 42-åring.
Juridiken har följt Eva Glückman sedan Stockholms Universitets juristkafé. Som ansvarig för personal och löner förstod hon där och då att arbetsrätt var intressant.
– Det visade sig inte vara så svart eller vitt som man tänkte som nybakad student. Från de teoretiska studierna hamnade jag i en praktisk verklighet. Och det var jättekul.
Detta är en ny roll för dig. Varför bytte du jobb?
– Som chefsjurist på TransportGruppen arbetade jag mycket i domstol, med olika domstolsprocesser. Nu ville jag göra något annat, och samtidigt vara kvar inom arbetsrätt. Jag såg annonsen och tyckte det lät spännande, framför allt att det var delat med två organisationer.
Vad skiljer vår verksamhet från transportnäringen, och vilka är likheterna?
– TransportGruppen har motparter i rätt påstridiga förbund. Det handlar till exempel om Transportarbetarförbundet som organiserar chaufförer och flyget med piloter och kabinpersonal. Där tror jag att industrin har ett bättre samarbete. Likheten är att man måste se vilken som är den bästa lösningen för våra medlemsföretag, även om mitt nya jobb på ett sätt är ”friare”. Det lockar mig. I processer i domstolen finns det givna regler att förhålla sig till.
Eva Glückman ser även fram emot den nya rollen där TMF och GFF, med samma motparter, slår ihop sina centrala förhandlingsavdelningar samt strävar efter att stärka det regionala samarbetet.
– Tidigare var jag chef över 3 personer, nu blir det 14. Det känns kul och jag hoppas kunna lyfta medarbetarna och få dem att ta ännu mer ansvar.
Vilka är dina styrkor och svagheter?
– Jag är positiv, flexibel och lösningsorienterad. Ibland kan det bli lite väl snabba uppfattningar och beslut i frågor och jag kan vara i otåligaste laget. Jag är också envis, vilket kan vara en nackdel ibland.
Hon vill än så länge inte uttala sig om industrins avtal. De närmaste månaderna kommer att bli intensiva då hon ska lära känna branschens företag och medarbetare ute i landet.
Vilken blir den största frågan att strida för framöver?
– Svårt att säga i nuläget. Det är viktigt att få till en bra dialog med företagen, och ambitionen är att träffa avtal som är bra för dem. Och att fortsätta få långa avtal. Sedan är det hela till sist en fråga om vad Sveriges ekonomi tål och hur det går för våra företag.
Varierad och verksamhetsstyrd arbetstid har varit en viktig fråga. Finns det ännu mer att jobba med där?
– Det var en stor framgång, men det finns säkert något mer som kan göras. Vi måste också höra hur företagen tycker det har fungerat. Det är viktigt att framhålla att det är verksamheten som styr hur arbetstiden ska användas och vad som behöver göras.
Hur ser du på framtiden för kollektivavtalssystemet?
– Jag tror det kommer att leva kvar. Kollektivavtal är otroligt användbara för företagen för att möta deras behov, och de underlättar att ha i ryggen. Det är också en så pass inrutad modell i Sverige.
Text: Cecilia Uhler
Foto: Anders Wiklund
FAKTA Eva Glückman
Familj: Man och tre döttrar; 11, 8 och 4 år.
Intressen: Trädgården, motorbåten, golf och att motionera. Reser gärna.
Bakgrund: Utbildad arbetsrättsjurist. Har arbetat med såväl centrala kollektivavtalsförhandlingar som arbetsrättsliga processer i Arbetsdomstolen och tingsrätter. Hon kommer närmast från TransportGruppen som chefsjurist.
Lämna en kommentar