Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Reportaget / TA I TRÄ ÄR FRAMTIDEN

TA I TRÄ ÄR FRAMTIDEN

Det är när man ser hans egendesignade skrivbord som man förstår att Amin Hassani hamnat rätt. På gymnasieprogrammet för finsnickeri- och möbeldesign har han fått känna på arbetslivet vid praktikperioderna. Men han har också fått driva sina egna projekt som det läckra skrivbordet han nu fingrar på.

Utifrån ser skolan ganska anonym ut där den ligger i ett industriområde nära en av Malmös hamnar. Men när vi kommer in och möts av välkomnade tjatter kring kafébord i en ljus lokal ändras intrycket. Det första som händer är dessutom att vi får en kaffekopp i händerna.

TAU hantverksskola har förutom finsnickeri även linjer för textil & mode och interiör och design. Inne i skolan kan man gå från ett rum där det sågas och slipas till ett annat rum där symaskiner och mannekängdockor dominerar. Blandningen ger en avslappnad och skön stämning.

– Vi utbildar finsnickare inom hantverksprogrammet, både på gymnasie- och komvuxnivå. Gymnasieeleverna har hantverksprogrammets struktur med gymnasiegemensamma ämnen som bland annat engelska och svenska, berättar Jan Rosenqvist som är biträdande rektor på skolan.

Amin Hassani är en av 16 elever som i våras gick ut det treåriga gymnasieprogrammet inom finsnickeri och möbeldesign. Han är väldigt nöjd med utbildningen och att den gett honom möjlighet att utveckla sina kreativa sidor.

Amin har särskilt uppskattat sina praktikperioder under utbildningen.

– Det är så bra med olika projekt och nya saker hela tiden. Jag tycker speciellt om att få vara ute och montera det vi tillverkat. Då träffar man kunden och ser hur glada de blir, berättar Amin Hussani.

– Det är jättebra att vi får gå på praktik ute på riktiga arbetsplatser. Då lär vi oss mycket mer än att bara vara i skolan.

– I skolan lär vi oss grunderna. Men därute lär vi oss också att bemöta kunder. Och man lär sig att arbeta i grupp. Framför allt skapar det kontakter om man vill hitta ett jobb.

Jan Rosenqvist fyller på med betydelsen av arbetslivspraktiken inom dessa utbildningar.

– Det är en mycket viktig del av utbildningen.

– Gymnasieeleverna har minst 15 veckors ABL-praktik. Även vuxenutbildningen har 15 procents praktik ute på företag i sina program, förklarar Jan Rosenqvist och fyller på med att praktiken kan vara avgörande för några elevers framtid på arbetsmarknaden.

– Min erfarenhet säger att ABL-platserna är en viktig del för de elever som får ett jobb direkt efter utbildningen.

Men det är också många av de som söker sig till TAU:s utbildningar som har tankar och drömmar om att så småningom starta eget. Därför har skolan byggt in kurser kring hur man driver företag i utbildningarna.

– Vi har även entreprenörskap som en kurs i våra utbildningar. Det är många av dem som går här som kanske drömmer om att starta eget i framtiden, berättar Jan Rosenqvist.

En av de elever som har drömmar om att så småningom starta eget är Amanda Rönnqvist som går första året på vuxenutbildningen inom finsnickeri och möbeldesign.

– Jag jobbade som flygvärdinna i 2,5 år hos Jettime i Köpenhamn. När pandemin kom blev jag av med jobbet och det var det dags att göra något annat, berättar Amanda Rönnqvist som är 25 år.

Precis som för många andra innebar pandemin och de stora förändringarna inom vissa branscher att många började skola om sig.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för möbler och inredning. När jag var yngre fanns också drömmar om att bli arkitekt. För mig var det viktigt att hitta något där det finns chans att styra mer själv. Om jag blir riktigt duktig på detta kan jag kanske starta eget, berättar Amanda Rönnqvist.

Amanda har hittills jobbat mycket med grundläggande träkunskap och fått bygga egna möbler utifrån egna ritningar. Men snart kommer de praktiska kunskaperna att sättas på prov.

– Jag är verkligen taggad när jag ska ut på praktik hos Malmö Kök & Inredning. Då ska jag få hjälpa till med tillverka och sätta upp en rooftop-bar här i Malmö, berättar Amanda Rönnqvist som ser fram mot praktiken som pågår under sex veckor i sommar.

I framtiden ser hon hur hon gärna kan jobba med inredningar till kaféer och restauranger.

– Jag tycker det är kul med kundkontakt och kan gärna vara med och räkna på jobb. Det känns inspirerande att vara i en bransch där man med hårt arbete kan få styra jobbet mer själv. Det var svårt att styra något själv i flygbranschen, konstaterar Amanda Rönnqvist som apropå hårt jobb blir riktigt imponerad när vi går in i en annan lektionssal där Amin Hassanis skrivbord står uppställt.

– Wow! Hur gjorde du det här, säger Amanda när hon kollar in den listiga och dolda öppningen av skrivbordets lådor. Med hjälp av figursågade lameller och ett textilband har Amin skapat en elegant jalusiöppning på sitt skrivbord.

BÅDE AMIN och Amanda är nöjda med att deras utbildningar innehåller mycket praktik ute på företag.

BÅDE AMIN och Amanda är nöjda med att deras utbildningar innehåller mycket praktik ute på företag.

I SKOLANS egna lokaler får Amanda proffstips av sina lärare.

I SKOLANS egna lokaler får Amanda proffstips av sina lärare.

HANTVERK ÄR en del av både praktisk och teoretisk utbildning.

HANTVERK ÄR en del av både praktisk och
teoretisk utbildning.

Öppnar ny skola i Vissefjärda

Tau Learning driver skolor inom träteknik på tre orter i södra Sverige. Sedan tidigare driver de utbildning i Malmö och Osby. Men under det senaste pandemiåret har de upplevt så stor efterfrågan att de nu i höst även öppnar i Småland. Den nya skolan ligger i Vissefjärda, nära Emmaboda.

– Jag tror att vi har så stort elevtryck eftersom vi har så tydliga inriktningar på våra utbildningar. I Malmö är det fokus på design och skapande medan vi i Osby arbetar stenhårt mot industrin, förklarar Thomas Berglund som är skolchef.

Den nya utbildningen i Vissefjärda innebär ännu en ny inriktning inom träteknik.

– Skolan ligger ju mitt i den massiva träindustrin. Därför har vi här också en utbildning till sågverksoperatör. Men eftersom vi inte kan bygga upp ett helt sågverk i skolan så tittar vi på olika simulatorer. Bland annat finns det en simulator för sågverksoperatörer som görs i franska Toulouse där även Airbus tillverkar sina simulatorer, berättar Thomas Berglund.

Han ser att sågverkens utveckling med viss legotillverkning kan komma att kräva mer utbildad arbetskraft.

– Vi blir ensamma om att utbilda för sågverken. Men jag tror efterfrågan är stor, säger Thomas Berglund.

Skolchefen tror på ett ökat intresse för att utbilda sig till yrken inom träindustrin.

– Inte minst under pandemin har många upptäckt att det finns stora fördelar med att jobba inom en stabil industri där du kan få fast anställning. Vi ser fortsatt ett bra söktryck hos oss, säger Thomas Berglund.

FAKTA:

TAU Learning har 70 utbildningsplatser i Osby, 50 utbildningsplatser i Malmö samt 20 utbildningsplatser i Vissefjärda.

Gymnasieeleverna läser 600 poäng gymnasieförberedande ämnen (svenska, matematik mm), 400 poäng programgemensamma ämnen (entreprenörskap, hantverk samt tradition och utveckling), 500 poäng inriktning, 700 poäng programfördjupning, 200 poäng individuellt val samt 100 poäng gymnasiearbete.

TEXT HÅKAN LÖVSTRÖM FOTO LARS DAREBERG

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen