Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Insikt / Världens starkaste möbeltapetserare
Sherwin-Williams

Världens starkaste möbeltapetserare

Sandra Lönn är möbeltapetseraren som kombinerar yrkesrollen med framgångsrikt tävlande i bänkpress. Egenföretagaren med verkstad på Åland har världsrekordet på 235 kg och fem VM-titlar och sex EM-guld. Silver och brons har hon slutat räkna.


TEXT MAGNUS HAGSTRÖM FOTO LISA MATTISSON

Jag är ingen lagidrottare utan vill köra mitt race och vara bäst själv. Det gäller både i idrotten och i mitt yrke.
Kanske det är denna egenskap som fick henne att välja att bli möbeltapetserare, en bransch där man ofta jobbar ensam. Sandra driver Rosa Verkstan på Åland och är på väg att öppna ännu ett tapetseri i Gävle, där hon är uppväxt. Hon jobbade tidigare i en reklamverkstad och byggde montrar men kände att något saknades.

– Jag har alltid hållit på med hantverk och sytt mycket, som möbeltapetserare fick jag allt i ett.

Efter att ha gått en utbildning i historiskt möbelsnickeri var Sandra redo för sin nya profession. Hon öppnade tapetserarverkstad på Åland, vilket har fungerat bra. Traditionellt har livet mitt i Östersjön varit tufft och folk har behövt ta vara på de resurser de har. Det sitter i ryggmärgen att man snarare renoverar och tar tillvara än köper nytt. Ofta blir det traditionella stoppningsarbeten. Men det kan också handla om att klä om ett bilsäte.

Sandra Lönn är världsrekordhållare i bänkpress.

Det finns några andra tapetserare på ön men Sandra är den enda med utbildning och hon har ett bra kundunderlag. Ett favorituppdrag är att få jobba med sängar.

– Jag tycker folk borde använda himmelssängar lite mer! Jag har själv några stycken hemma och min pudel har en fin egen rosa med tofsar och tjock sammet.

Sandra berättar att hundens himmelssäng går i gustaviansk stil, men att hon själv egentligen föredrar mer robusta stilar som rokoko.

– Gustavianskt är lite smalt och pinnigt, jag gillar mer när det rejält och lite grovt.

Kombinationen tapetsering och världsmästare i styrkelyft har fungerat bra för Sandra Lönn. Tävlandet har gjort henne igenkänd och fungerar som reklam för hennes business. Och som egenföretagare kan hon styra sin tid och vara borta på tävling när hon behöver. Å andra sidan är jobbet kvar när hon kommer tillbaka, det är ingen annan som arbetar under tiden.

Har du nytta av att vara stark i ditt jobb?

– Man har alltid nytta av att vara stark!

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Trä och Möbelföretagen