Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Reportaget / Vägen till jobben

Vägen till jobben

MA1509090144

HAR HITTAT RÄTT. Oscar Johansson bytte från samhällsprogrammet till Trägymnasiet. Här med Per Berglund, snickare på Öhmans, där Oscar gjort praktik.

Trägymnasiet i Ljusdal lockar eleverna som föredrar praktik framför teori. Samtidigt utbildas husbyggare och finsnickare till en bransch som behöver rekrytera.

Text Magnus Hagström Foto Micke Andersson

”Jag vill bo i skogen i ett hus jag timrat själv!”

17-åriga Pim Sedin Petrén är en av eleverna på Trägymnasiet i Ljusdal. På skolan finns bygg- och och anläggningsprogrammet, inriktning husbyggnad och hantverksprogrammet, inriktning finsnickeri. Det som skiljer Trägymnasiet från en del andra utbildningar med samma program är att man valt att ha mer arbetsplatsförlagd utbildning (APL) än vad som är obligatoriskt. Skollagen kräver 15 veckors APL totalt under tre år – Trägymnasiets elever har 13 veckor APL andra gymnasieåret och 13 veckor under avslutningsåret.

MA1509090910

Tina Bergman är rektor på Trägymnasiet
i Ljusdal. Här med eleven Ghulam Reza Ali Beigi från Afghanistan. Han trivs utmärkt på skolan.

När vi träffar Pim har hon just inlett sin första praktikperiod, som är på XL Bygg i Ljusdal. En uppgift hon fått börja med är att plocka upp nyanlända varor och placera ut dem på rätt plats i hyllorna. Det är inte ett regelrätt snickerijobb, men Pim tycker det är bra att få komma ut på praktik och hon är ambitiös.

– Jag lär mig vad alla verktyg heter och vad olika produkter används till, och så försöker jag göra bra ifrån mig så att jag får ett bra omdöme.

Trägymnasiets utbildning är för Pim ett sätt att komma närmare framtidsdrömmen som är att jobba praktiskt med trä. Helst som inredningsarkitekt. Hon har haft svårt i skolan tidigare med låga betyg i teoretiska ämnen men utbildningen i Ljusdal fungerar bra.

Petra Olausson Dahlberg är också andraårselev på Trägymnasiet. Som tjej tillhör Petra tillsammans med Pim och ett par till en liten minoritet. Killdominansen är stor. Men det är inget som stör henne, även om det var lite tufft i början.

– Jag är van att umgås med killar och tycker om det. Det är en bra skola där lärarna lyssnar på oss elever, säger Petra som har sin första APL på Hagmans Golv och Färg.

Hagmans är både en butik och ett hantverksföretag. Det är första gången de tar emot en elev från Trägymnasiet men har tidigare haft lärlingar från andra håll. Butikschefen Göran Mohlin tycker det fungerar bra och pekar på att det inneburit en lite oväntad fördel för dem:

– Vi hjälper till att utbilda blivande hantverkare. Om de vänjer sig vid att arbeta med våra produkter kommer de att använda dem i framtiden också, det blir lite som annonsering för oss.

Gymnasiet är litet, den här hösten har man 46 elever, och inrangerat i en gammal industrilokal. Trots att lokalerna inte är gjorda för att vara skola har man lyckats få det trivsamt och funktionellt. Lukten av trä sprider en angenäm känsla och här och där finns spår av elevernas arbeten. Skylten som annonserar gymnasieskolans entré är givetvis ett stiligt träarbete.

– Vi har en del elever som haft krånglig skolgång. För många av dem är grejen att komma ut på praktik, säger Tina Bergman som är rektor på gymnasiet.

 Pim Sedin Petrén

Pim Sedin Petrén

Tina Jonsson, mamma till Marc Westerlund som går tredje årskursen på Trägymnasiet, berättar att de i hemmet diskuterade gymnasievalet när det skulle göras och att den praktiska inriktningen var viktig.

– Marc ville gå en utbildning som kunde ge honom jobb efter gymnasiet, och vi stöttade honom i det beslutet. Nu har han fått praktisera på en byggfirma i Ljusdal och det verkar som om han kanske kan få ett jobb när han gått ut. Även i vår glesbygdstrakt har byggbranschen ett uppsving.

Men ett problem för rektor Tina Bergman och skolan är att det kan vara svårt att hitta de där praktikplatserna som är en av anledningarna till ungdomarna väljer Trägymnasiet. Företagen tycker ofta att de inte har tid att ta emot gymnasister för APL.

– När de har mycket jobb har de inte tid och när det är dåligt med jobb tycker de att de inte kan ta emot elever av den anledningen. Jag förstår företagarna men tycker också att de borde se värdet av praktiken. Här har de möjlighet att lära känna flera blivande yrkesarbetare. För den framtida rekryteringen finns inget bättre sätt att se vad ungdomarna går för.

Tina Bergman påpekar att de företag som börjat ta emot APL-elever oftast fortsätter, de har alltså goda erfarenheter av att utnyttja möjligheten.

Per Berglund är snickare på Öhmans, ett byggbolag som håller till i lokaler i närheten av Trägymnasiet. Företaget har 50-60 anställda och de tar regelbundet emot APL-elever från Trägymnasiet. ”Pelle” är handledare och tycker att det varit ett bra sätt för dem att rekrytera arbetskraft.

– Vi har minst tre anställda som tidigare gått Trägymnasiet. De som har sökt sig till skolan är oftast intresserade och vi fortsätter gärna ta emot elever. Dessutom kan ungdomarna ibland saker som vi inte alltid är så bra på – att söka information på nätet till exempel. Men det gäller att vi har en plan för dem innan de kommer. Det måste finnas något att ta i för att de ska kunna utvecklas.

En av dem som haft APL-plats hos Per Berglund är 19-årige Oscar Johansson. Han gör nu sitt tredje år på gymnasiet och hade sin APL hos Öhmans i andra årskursen. Han sökte sig till Trägymnasiet efter att ha gått ett år på samhällsprogrammet men kommit fram till att det inte riktigt var där han hörde hemma. I Ljusdal känner alla till Trägymnasiet och Oscar hade kompisar som sökt sig dit.

– Det som lockar är möjligheten att få jobb direkt efter gymnasiet. Jag tycker också att det är lättare att lära sig och utvecklas på en arbetsplats än vad det är i skolan. Det var riktigt roligt när jag var med och inredde ett rum i en lägenhet, det blir en annan känsla när man gör något bestående. Då är det viktigt att detaljerna blir bra, säger Oscar Johansson.

Hans skolkompis Thanyu, en kille från Burma som även han bor i Ljusdal, gjorde sin APL-period på Olssons Trappor i Färila 13 kilometer från kommunens centralort. Det innebar för honom att ha fick ta buss varje dag och ha med sig egen matlåda.

– Jag tycker det var bra. Jag fick lära mig nya saker, att jobba med stora maskiner – och att vara med vuxna. I början fick jag kolla hur de andra jobbade men vartefter fick jag göra saker på riktigt. Praktiken har gjort att jag vet att jag vill jobba i den här branschen. Allra helst inom finsnickeri, det är roligast.

Thanyu besökte Trägymnasiet första gången när de hade öppet hus inför gymnasievalet och han tyckte det kändes bra direkt och bestämde sig för att söka.

Petra, Pim, Oscar, Thanyu. Fyra elever med olika bakgrund men med det gemensamma att Trägymnasiet och inriktningen på extra mycket APL-tid blivit ett lyft i tillvaron.

Det är mycket praktiskt arbete även på skolan, men det blir något annat att vara ute på en riktig arbetsplats. Roger Jervström är lärare på hantverksprogrammet på Trägymnasiet och därmed en av dem som lotsar ut eleverna på APL. Han drev tidigare ett golv- och byggföretag men ett diskbråck hindrade honom att fortsätta. Från den tiden har han egen erfarenhet av att ta emot lärlingar.

– Den erfarenheten är bra att ha när man talar med företagarna om saken. De flesta säger att de tar in eleverna i produktionen så snabbt som möjligt. Men de får även lära sig ta ansvar genom att hålla ordning, städa och gå upp i tid, säger Roger Jervström.

Mycket APL-tid och den trivsamma atmosfären är ett par anledningar till att eleverna gillar sitt Trägymnasium. Men skolan har också ett litet ess i rockärmen, en X-faktor, som kanske betyder mer än man tror.

– God mat! Vi äter på restaurang varje dag, på ett thaiställe här i närheten, säger Thanyu.

Se där hur man kan vända det faktum att skolan är för liten för att ha ett eget kök till en fördel.

– Det blir lite dyrt för skolan, konstaterar rektor Tina Bergman.

– Men det är väldigt populärt!

Fakta

Trägymnasiet i Ljusdal

Trägymnasiet är en fristående gymnasieskola som startade 2009.

Skolan erbjuder två nationella treåriga gymnasieprogram:

  • Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning Husbyggnad.
  • Hantverksprogrammet inriktning Finsnickeri.

Gymnasieprogrammen har 26 veckor arbetsplatsförlagd utbildning, APL.

I dag går cirka 50 elever på Trägymnasiet.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen