Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Inblick / Uppdaterat och starkare Möbelfakta

Uppdaterat och starkare Möbelfakta

Robin Ljungar

Från den 1 januari 2015 erbjuds ett nytt och uppdaterat Möbelfakta inom områdena kvalitet och socialt ansvar.  

Framförallt rustar sig Möbelfakta inom socialt ansvar med skärpta krav på uppföljning där producenten numera ska göra en komplett kartläggning och riskanalys av sina underleverantörer för att säkra schyssta villkor i leverantörskedjan.

Det är drygt fyra år sedan Möbelfakta återlanserades i samband med Möbeldagen, med socialt ansvar som nytt kravområde. Sedan dess har märkningssystemet fått en mängd medlemmar, över 70 företag, och cirka 500 möbler har godkänts enligt Möbelfaktas krav.

Robin Ljungar, nyutnämnd miljö- hållbarhetschef på TMF och numera även ansvarig för Möbelfakta, välkomnar den nya, starkare versionen:

– Nu vässar vi kraven inom socialt ansvar ytterligare och befäster därmed positionen som den mest kompletta möbelmärkningen – med kvalitet, miljö och socialt ansvar.

Socialt ansvars-kraven utgår fortsatt från FN:s Global Compact samt krav på arbetsmiljö och kraven måste vara uppfyllda där produktion av möbeln eller komponenterna verkligen sker.

Som hjälp tillhandahålls en guide för socialt ansvar och ett antal andra dokument som kan användas för utvärderingar och revisioner hos leverantörer.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen