Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Inblick / Tre goda exempel på hur företag har framtidssäkrat

Tre goda exempel på hur företag har framtidssäkrat

Lindbäcks bygg

Norrbottniska Lindbäcks Bygg började 2015 att aktivt rekrytera kvinnor. 250 nya arbetare behövdes till deras nya fabrik i Piteå, och för att hitta kandidater till alla platser satte de målet att hälften av de anställda skulle vara kvinnor. Företaget tog hjälp av en utomstående organisation för att lära sig mer om inkludering, mångfald och jämställdhet.

Stefan-Lindbäck

Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks Bygg

– De lärde oss att se på saker på ett lite annat sätt. Ett exempel är hur man formulerar sig i rekryteringsannonser för att attrahera dem som vanligtvis bläddrar förbi, säger Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks bygg.

Målet på hälften kvinnor är ännu inte uppnått, men i dag är ändå kring 25 procent av de anställda kvinnor.

Hjältevadshus

När Hjältevadshus i Eksjö skulle nyanställa 60 personer behövde 22 av dem gå en SFI-utbildning. För att effektivisera startade företaget en egen SFI-utbildning i sina egna lokaler, delvis förlagd till arbetstid.

– Det är lättare att utbilda sig här på plats och sedan jobba sin dag, de slipper åka mellan jobb, hem och utbildning, säger produktionschefen Esko Nykänen.

Utbildningen sker i samarbete med Eksjö kommun, men tack vare att den sker på Hjältevadshus har man kunnat anpassa undervisningen:

– Vi kan få med ord och uttryck som används i arbetet redan från start.

Lammhults Möbelföretaget Lammhults märkte tydligt att tillgången på tapetserare minskade drastiskt. De som redan fanns gick i pension och inga nya utbildades – 2015 riskerade företaget att stå utan tapetserare. Då fick de kontakt med flyktingar från Afghanistan och Syrien med erfarenheter från sadel- och väskmakeri som kunde gå rätt in i produktionen.

– Det var en lyckträff. Tack vare dessa fem, sex personer räddades tio gånger fler jobb inom sömnad och tillskärning i bygden, säger Andreas Mattisson, sortiments- och produktutvecklingschef.

Ett råd han har till företag i liknande situation är att tydligt informera personalen om de nyanställdas kompetens:

– Talar man inte samma språk kan det vara svårt att förmedla det man kan. Nu i efterhand har det visat sig att vi har lärt oss en massa nya tekniker av dem.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen