Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Insikt / Sökes: Debatt om hur välfärd skapas
Sherwin-Williams

Sökes: Debatt om hur välfärd skapas

David-Johnsson-vd-tmfI juli medverkade TMF traditionsenligt på Almedalsveckan. Vi arrangerade i år med mycket gott utfall tre stycken seminarier och medverkade som deltagare i ytterligare några.

Årets Almedalsvecka kom naturligtvis att i stor utsträckning präglas av det så kallade supervalåret. Partiledarna höll sina tal i parken och journalister, opinionsbildare och andra experttyckare tävlade i att söka dolda budskap, utspel och tolka vad som sagts och lika ofta vad som inte sagts. Det letades också svar på de heta politiska frågorna: hur och med vem?

Frågan om jobben stod givetvis i fokus hela veckan. Men något som lyste med sin frånvaro i debatten var konkreta förslag till hur man ska underlätta för företagen att skapa riktiga och varaktiga arbeten. Arbeten kan bara skapas av företag. Politiker kan visserligen skapa förutsättningar för företagen, men det är bara i dessa som arbetstillfällen kan ges.

Företag skapar arbete och välstånd. Företag genererar skatteintäkter. Företag är dessutom de bästa platserna för verklig integration. Det verkar ibland som politiker, vissa mer än andra, med jämna mellanrum måste påminnas om att det faktiskt är företagen som är den enda garanten för framtida välmåga. Att investera i en gynnsam företagsmiljö är att investera i skola, sjukvård och välfärd. Att investera i företagande gör skillnad i välstånd och ökad svensk konkurrenskraft. Att investera i företagande är också att investera i integration. När företag och företagande pekas ut som något suspekt och något som egentligen borde tyglas ännu hårdare, och i förekommande fall helst förbjudas, förefaller politiker tro att välståndet är gudagivet och dessutom konstant. Ingenting kan vara mer felaktigt.  Historien lär oss med brutal tydlighet i vilka samhällen som välfärd finns och framför allt i vilka som dessa skapas. Ännu har ingen visat hur detta kan göras långsiktigt utan ett gynnsamt näringslivsklimat. Det vore välgörande om den kommande valdebatten i större utsträckning kunde handla om hur skatteintäkterna skapas och inte bara hur de ska spenderas.

David Johnsson

vd, TMF

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Trä och Möbelföretagen