Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Profilen / Ger gamla möbler nytt liv
Sherwin-Williams

Ger gamla möbler nytt liv

Pelle-Halling-2

European Furniture Group tar ett rejält grepp om återvinningsfrågan. Företaget har rekryterat Pelle Halling, pionjär inom praktisk återvinning, till nya tjänsten manager för Sustainable Asset Management.

Pelle Halling har alltid varit intresserad av socialt ansvarstagande, av att göra rätt och att dela med sig.

– Alla kan göra skillnad i sin egen närmiljö. Det är viktigt att tänka så. Vi får inte hamna i läget ”Det spelar ingen roll vad jag gör”. För då händer ingenting!

Innan Pelle Halling kom till EFG arbetade han nio år på det egna företaget 4Cycle. Idén till 4Cycle fick han när han arbetade som flyttprojektledare åt företag och såg hur alla fokuserade helt på den nya kontorsinredningen.

– Vad händer med den gamla? tänkte jag och snart var en ny affärsidé född.

Pelle Hallings arbete på EFG påminner en hel del om det han gjorde på 4Cycle.

– Det handlar om att hjälpa kunder med återanvändning och återvinning på ett besvärsfritt sätt som samtidigt sparar pengar.

mobelatervinning

Tjänsten är ny och syftet med den är att hjälpa kunderna att återanvända funktionella möbler när de flyttar eller ska göra om sin inredning. Samt att ta vara på EFG:s funktionella överskott.

–Jag försöker hitta bästa tänkbara sätt att ta vara på det gamla.

Vissa möbler kan återanvändas. Andra kan skänkas och göra nytta någon annanstans, till exempel hos en ideell organisation som har en begränsad budget. Resten källsorteras och återvinns.

När en kunds möbler ska skänkas bort är det viktigt att kunden är med och bestämmer vem som ska få dem. Så att det inte uppstår någon krock mellan kundens och mottagarens verksamheter.

– Vi ger aldrig bort något utan att fråga kunden. Och när möblerna skänkts får mottagaren dokumentera gåvan genom att skicka en bild på möblerna i deras nya miljö med ett tack till givaren. Detta för att verkligen visa våra kunder att möblerna kommit dit vi sagt att de ska.

mobelatervinning-2

Under de snart tio år som Pelle Halling arbetat med praktisk hållbarhet tycker han att synen på dessa frågor förändrats otroligt mycket. Han ser en mycket större medvetenhet i dag.

– Särskilt när det gäller återanvändning. Hur man kan förlänga livslängden på en produkt. Det området växer mest. Återvinning är vi generellt sett duktiga på i Sverige.

På EFG får Pelle Halling chans att verka utanför Sveriges gränser, i och med att företaget även har verksamhet i Norge, Finland, Danmark och England.

– På sikt ska det finnas en person som arbetar med återanvändning och återvinning på plats i varje land. Och alla EFG:s kunder ska bli erbjudna hjälp med att ta tillvara sin gamla inredning. Men det måste börja i någon ände.

Och på EFG börjar det med Pelle Halling.


FAKTA: Pelle Halling
Aktuell: Har nyligen tillträtt den nyinträttade tjänsten Manager Sustain-able Asset Management på European Furniture Group, EFG. En tjänst med ansvar för återanvändning och återvinning.
Ålder: 48 år.
Bor: I Stockholm.
Motto: Gör saker för att du kan. Inte för att du måste.


Text: Charlotta Zingmark

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Trä och Möbelföretagen