Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Nationalmuseums nya möbler lyfter svensk design

Nationalmuseums nya möbler lyfter svensk design

Den 13 oktober återinvigdes Nationalmuseum efter fem års flytt, renovering och ombyggnad. En särskild satsning gäller den nya restaurangen där 32 formgivare, 80 designföremål och 21 producenter är representerade i utställningen – ”En ny samling”. Bland de möbelföretag som syns med sin design och nyritade möbler finns Swedese, Offecct, Källemo, Gärsnäs, Massproductions, Fogia och Edsbyn.

”En ny samling” är kurerad och formgiven av Matti Klenell, TAF Arkitekter, Carina Seth Andersson och Stina Löfgren och producerad av Stockholm Furniture & Light Fair i samarbete med Sveriges Arkitekter och Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Och erbjuder – minst sagt – en sittning med smak…

– ”En ny samling” har inneburit en unik möjlighet för museet att utveckla nya koncept och miljöer för en utställning – restaurangens nya inredning blev ett konstnärligt projekt. Målet var att ge ett antal formgivare möjligheten att jobba ihop, att utforska nya material och metoder, upptäcka gamla och nya producenter, för att i slutändan ge besökare insikt i hela designprocessen – och samtidigt skapa ett inspirerande utrymme att äta och umgås i, säger formgivaren Matti Klenell.

”En ny samling” ska bidra till att öka intresset för Nationalmuseum, höja kompetensen för svensk design internationellt samt öka antalet besökare till Stockholm Furniture & Light Fair och därigenom öka svensk möbelexport.

Nationalmuseum är Sveriges största konst- och designmuseum. När museet invigdes 1866 var det ett av de modernaste i världen. Samlingarna omfattar måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900 samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden har genomgått en renovering och öppnade igen den 13 oktober 2018.

Barstol "Bläster", Källemo

Barstol ”Bläster”, Källemo

Höj- och sänkbart cafébord (Källemo) Foto: Pia Ulin

Höj- och sänkbart cafébord (Källemo)
Foto: Pia Ulin

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen