Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Mio fälls för intrång i upphovsrätten – Asplund får rätt i domstol

Mio fälls för intrång i upphovsrätten – Asplund får rätt i domstol

Patent- och marknadsdomstolen förbjuder Mio att tillverka, marknadsföra och sälja matbordet Cord, eftersom modellen gör intrång i Galleri Mikael & Thomas Asplund Aktiebolags upphovsrätt till matbordet Palais Royal. Det står klart efter en dom den 19 oktober. Asplund har hävdat att Mio plagierat deras prisbelönta designerbord Palais Royal och domstolen går på Asplunds linje. Det utgår ett vite om 1 000 000 kronor och Mio ska även ersätta Asplund på olika sätt.

– Det här är en dom som är väldigt viktig för den svenska möbelbranschen, säger Sandra Adrian Asplund, Creative Director och delägare på Asplund, till TMF. Att David kan stå upp emot Goliat. Nu träder inte domen i kraft förrän den 9 november men det här är ett första steg som visar att man kan stå upp för sina rättigheter och att vår samlade kompetens vinner mark.

Även TMF lyfter fram vikten av domen från Patent- och marknadsdomstolen:

– Det är bra att domstolen bekräftar rättsläget; piratkopiering är förbjudet och intrång i upphovsrätten är ett allvarligt brott med dyra påföljder för den som plagierar. Immaterialrätt är också en av de frågor som vi på TMF driver näringspolitiskt och bevakar kontinuerligt, säger David Johnsson, vd på TMF.

Upphovsrättstvisten mellan Mio och Asplunds handlar om matborden Palais Royal, från Asplund, respektive Cord, från Mio; två pelarbord med en rund bordsskiva i massiv ek och ekfanér samt rundstavar på underredet. Det första lanserades 2018 och har sedan dess vunnit flera designpriser, det andra 2020.

Förutom ett vite på 1 000 000 kronor ska Mio enligt domen förstöra alla sina Cord-matbord, ersätta Asplund för kostnaden att sprida information om domen i annonser, betala rättegångskostnader på 2,3 miljoner kronor samt kompensera Asplund för ”utnyttjande av verk” och ”utebliven vinst”.

Palais Royal

Palais Royal

Mer:

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen