Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Frågor & svar / Kan jag betala ut
semesterdagar i pengar?
Sherwin-Williams

Kan jag betala ut
semesterdagar i pengar?

Fråga oss! Du ställer frågorna. Vi svarar. Mejla dina frågor till hjalp@tmf.se.

FrågaEn av våra anställda har varit sjukskriven länge. Han har många semesterdagar kvar och kommer inte hinna ta ut dem innan semesteråret har gått ut. Kan jag betala ut dem som pengar i stället?

 SvarJa, det kan du. Enligt semesterlagen kan semesterdagar med semesterlön som inte sparats och som inte kunnat läggas ut under semesteråret ersättas med semesterlön. Dock är det endast de dagar som tillsammans med de dagar som har tjänats in under intjänandeåret, och som överstiger 25 dagar som kan utbetalas. Anledningen är att en som varit frånvarande länge, fortfarande ska ha möjlighet att ta semesterledigt vid återkomsten till arbetet. Själva beräkningen av semesterlönen avgörs utifrån vilken princip ni tillämpar på företaget, det vill säga sammalöneprincipen eller procentprincipen. Semesterlönen ska betalas ut senast en månad efter semesterårets utgång.

Om du ser till att den anställde för det nya semesteråret får med sig betalda semesterdagar upp till 25 betalda dagar, kan du utbetala semesterlön som är utöver 25 dagar för det innevarande semesteråret.

Då centrala parter har möjlighet att träffa kollektivavtal om avvikande regler är det bra att kontrollera detta före en utbetalning.

Kontakta gärna TMF:s rådgivare om vad som gäller i frågor om lag och avtal.

Katia Westerlund, Foto Anna Hållams

Katia Storm

Katia Storm
Bitr förhandlings-chef, jurist/-förhandlare
katia.storm@tmf.se

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Trä och Möbelföretagen