Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Frågor & svar / Hur kvittar jag lönen när den anställde motsätter sig det?

Hur kvittar jag lönen när den anställde motsätter sig det?

Fråga oss! Du ställer frågorna. Vi svarar. Mejla dina frågor till hjalp@tmf.se.

Katia Storm, förhandlare och arbetsrättsjurist, svarar på dina frågor.

Katia Storm

FrågaHur kvittar jag lönen när den anställde motsätter sig det?

En anställd till mig har varit delvis sjukfrånvarande under tre år. Arbetstagaren ska nu sluta och jag har upptäckt att denne fått för mycket i lön under hela sin sjukfrånvaro. Kan jag kvitta på slutlönen trots att arbetstagaren motsätter sig?

 Svar

Grundregeln är att felaktig utbetald lön ska betalas tillbaka. Kvittning på lön får endast ske av en klar och förfallen fordran och ett medgivande från arbetstagaren behövs vid tidpunkten för när kvittning på lön ska genomföras. Saknas detta får tvångskvittning endast ske av en fordran till exempel om medgivandet framgår i kollektivavtal, i avtal eller på grund av skada som arbetstagaren vållat uppsåtligen i tjänsten. Av kronofogemyndigheten får arbetsgivaren reda på beneficiumet, det vill säga det belopp den anställde har rätt att behålla för att klara den nödvändiga levnadsstandarden.

I ditt fall motsätter sig den anställde kvittning, det vill säga skulden är inte klarlagd. Börja därför med att kalla till en förhandling om den anställde är fackligt ansluten och förklara varför kvittning på lönen ska ske. Arbetsgivaren ska visa att arbetstagaren fått för mycket lön samt eventuellt även, om arbetstagaren hävdar att denne använt upp pengarna i god tro, att arbetstagaren förstått eller borde förstått att lönen är fel. Högre krav ställs på den anställde att inse detta om denne har fast månadslön än där en rörlig lön utgår varje månad.

Att notera är att domstolens rättspraxis har visat att har arbetstagaren tagit emot pengarna i god tro, och spenderat dem får arbetstagaren i sådant fall oftast behålla pengarna. Har pengarna tagits emot i ond tro och inte förbrukats, kan arbetsgivaren om förhandlingen avslutas i oenighet ansöka om betalningsföreläggande hos kronofogdemyndigheten eller ansöka direkt om stämning i arbetsdomstolen. För en oorganiserad anställd, ansöker arbetsgivare direkt till tingsrätten på den ort där den anställde är folkbokförd.

Då kvittning på lön kan vara komplicerat rekommenderas alltid att kontakta rådgivarna på TMF.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen