Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Redaktören / Hållbara möjligheter
Sherwin-Williams

Hållbara möjligheter

I december träffade jag Emma Olbers för att intervjua henne om hållbar design inför detta nummers reportage. Flera saker hon sa har stannat kvar i mitt minne. En av dem handlade om att hyra möbler. Modebranschen har ett längre tag hyrt ut plagg. Och visst finns det i möbelbranschen företag som gör det, men oftast till företag. Tänk om rörelsen även omfattade privatpersoner!

Emma tycker att konsumenterna ska lära sig att prioritera, hushålla och köpa färre men bättre saker.

Och rent praktiskt är ju behovet av till exempel en soffa ganska direkt. En student som nyss fått sin första egna lägenhet hinner ju nästan ta examen innan hen sparat ihop till en kvalitetssoffa.

Med hyra slipper studenten den tunga kostnaden i början, betalar varje månad och kan efter några år lämna tillbaka soffan. En ägandeform jag tror passar många. Det uthyrande företaget har också möjlighet att sälja produkten en gång till.

Emma Olbers tror att branschen måste göra det enkelt för konsumenten att välja rätt. Och att producenterna har ett ansvar för att informera om vikten av hållbarhet. Alla kan inte se skillnad på bra och dåliga material.

I ett annat sammanhang intervjuade jag Jonas Bohlin inför öppningen av Vandalorums nya designlada. I hans utställning behandlas livets skeden. I flera av verken är miljön och vårt levnadssätt i fokus. Vi vill behålla miljön men vi är inte förmögna att ändra på våra förmåner. Behoven är starkare.

Att hyra möbler skulle ge fler chansen till snyggare och bättre möbler. Att ge fler chansen att välja rätt ökar garanterat sannolikheten att de också gör det.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen