Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Reportaget / HÅLLBAR FORM GIVET FÖR EMMA OLBERS

HÅLLBAR FORM GIVET FÖR EMMA OLBERS

camillas161216_9335”Hållbar Design” är TMF:s tema under Stockholm Design Week. Formgivaren Emma Olbers har blivit landets främsta företrädare för ämnet och kommer till mässan för att debattera om vikten av att ta hållbarhet på allvar.

TEXT ANDERS LANDÉN FOTO CAMILLA LINDQVIST


Ljuset från Emma Olbers egen designstudio på Södermalm i Stockholm lyser upp i vintermörkret. Här nära Vitabergsparken ritar hon just nu på de produkter som ska presenteras under mässan i februari. Den hyllade formgivaren har haft ett lyckosamt 2016. Bland annat tilldelades hon Residence Stora Formpris och Sköna Hems Årets möbel för bockbordet Landala för Tre Sekel. Roligt, då man i motiveringarna inte bara lyft den fina formen utan också den hållbara processen. Under senhösten släpptes också nyheten att Emma Olbers på frilansbasis blivit Creative Director på Ire Möbel. Det var där hon efter studier på Sustainable Fashion Academy gjorde soffan Rejoin, Sveriges första soffa att Svanenmärkas enligt de senaste kriterierna. Miljön är en viktig anledning till att samarbetet nu fördjupas och det är delvis för att lyfta miljöarbetet ytterligare som hon tog tjänsten. Hållbarheten är nu så viktig för Emma att hon tackar nej till projekt där miljön inte prioriteras.

– Möbler ska vara hållbara och det betyder inte bara att de ska hålla länge. De måste tillverkas på bästa möjliga sätt, ha genomtänkta material, vara lätta att återvinna och hålla så länge att de kan gå i arv. Jag tycker att formgivare och tillverkare har en skyldighet att ta reda på mer fakta om vi tillsammans ska få den globala uppvärmningen att stanna vid två grader, säger Emma Olbers.camillas161216_9317

Inför årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair satsar TMF med ett fortsatt fokus på hållbarhet och temat är ”Hållbar design”. I montern kommer besökare att få lära sig hur man i ett tidigt skede ska tänka på hur en möbel ska användas och när det är dags att skicka den vidare till återvinning, återbruk och återanvändning. En av punkterna på programmet är en paneldebatt. Att Emma Olbers ingår i panelen är i dag nästan självskrivet. – Engagemang för miljö har alltid funnits och som formgivare har det vuxit succesivt. På gymnasiet gjorde jag ett projektarbete om återvinning. Bondgården i Lerum utanför Göteborg, där jag växte upp, har funnits i familjen i fem generationer.

Inställningen har alltid varit att vi är tillfälliga förvaltare – något som ställer krav på att ta hand om platsen på bästa sätt. Och det var naturligt att hushålla.  Hennes formgivningsutbildning skedde på Nyckelviken och Beckmans. Då var miljön inte lika viktig som den är i dag. Det var den nämnda utbildningen på Sustainable Fashion Academy, 2008, med bland andra välkända hållbarhetsprofessorn Mathilde Tham som lärare som blev den stora ögonöppnaren. I dag är kunskapen hon fick där fördjupad och hon driver miljösatsningen i projekten där hon anlitas. Själv säger Emma Olbers att hennes formgivning börjar bakifrån, alltså med återvinningen. Det prisade bordet Landala är ett bra exempel på en hållbar process. Furun hittades i Småland, brädorna sågades i Västergötland och bordet snickrades på Tre Sekels fabrik i Tibro. Närproducerat och miljövänligt hela vägen.

– Alla bör i dag bena ut produktionen och se vilka konsekvenser olika val har på miljön. Det gör det också enklare att välja bort material som inte är hållbara och se på de viktigaste aspekterna. Ett lågt Co2-utsläpp är viktigast. När man sedan tillverkar möbeln ska alla delar gå att separera för återvinning. Tänk till exempel vilken skillnad det gör på möbels livslängd om en klädsel är avtagbar, kan tvättas och senare bytas ut, säger Emma. Kunskapen om materialen tror hon är en nyckel till att bli bättre. Genom att spåra materialen går det att bryta ner allt i beståndsdelar och följa bakåt. Något som också skulle kunna göra det enklare att återvinna vid ett senare skede.

– Vi i branschen borde be Svenska Miljöinstitutet, IVL att hjälpa oss att på ett enkelt sätt, kanske med en app, kunna göra livscykelsanalyser av produkterna, säger Emma Olbers. Hon tycker att TMF:s kravmärkning Möbelfakta – med fokus på kvalitet, miljö och socialt ansvar – är väldigt bra för alla som vill spåra materialen. Dessutom något som på sikt också blir ett måste för alla företag när nästa generation konsumenter kommer. En grupp som många tror kommer vara väldigt mycket mer medvetna om hållbarhet och själva också kommer att kontrollera materialen. För att hjälpa alla konsumenter att fortare förstå allvaret kan branschen enligt Emma Olbers bli bättre på att undervisa konsumenter och göra miljövänligt, högkvalitativt och hållbart mer attraktivt:

– Konsumenterna behöver lära sig att köpa färre men bättre saker och att prioritera. Måste man ha en soffa just nu eller kan man lägga undan och köpa en bra soffa senare? Om inte konsumenten ser skillnad på till exempel laminat och massivträ är det svårt att få dem att spara till kvalitet. Vi måste kommunicera fördelarna med miljövänliga produkter och göra hållbarhet och märkningar till status, kolla till exempel på hur bilmärket Tesla lyckats göra sin produkt till något coolt. Där är vi inte i dag. Modebranschen är en aktör som Emma tycker att fler ska inspireras av. De är snabba och kreativa och har många nya hållbara lösningar som kulle kunna fungera även inom möbelbranschen. – Vissa modeföretag hyr ut kläder. Flera märken säljer produkterna på en egen second hand-marknad till ett lägre pris och det finns bra och enkla appar där man kan se vilkaprodukter som är bäst utifrån hållbarhet. Enstaka företag i vår bransch gör det här men det måste bli större och mer självklart, säger Emma Olbers. Emma tycker att en vägledande app som guidar bland produkter skulle kunna ge märkningar bra spridning och vara bra för såväl designers som företag och konsumenter. Produkterna behöver se miljövänliga ut och märkningar måste bli till självklara val för konsumenterna. Ungefär på det sätt som många i dag frågar efter svenskt kött när de handlar till sin middag.

camillas161216_9386– Det viktigaste för producenterna är att använda rätt material och engagera sig i sökandet efter dem. Vad finns i närheten där de befinner sig och hur får de tag i dem? Vidareutbildning och mässor kan också ge mycket, säger Emma Olbers. För de producenter som gör sina möbler i Sverige finns i dag en bra lagstiftning. Och medvetenheten från staten ökar – under hösten sänktes skatten på reparationer. Hos IVL finns i dag klimatkontot.se där alla kan mäta hur mycket man belastar miljön. I Emmas egen studio på Södermalm kommer morgondagens hållbara produkter och inredningar att fortsätta formas. I kontorets inredning finns i princip bara second hand-möbler. Att leva som man lär är något många glömmer, enligt Emma, och egentliga självklarheter kan vara viktiga att påminna om för att skapa förändring.

– Vi behöver bli bättre på att vara goda föredömen. Jag förstår inte varför man har bensindrivna firmabilar till exempel. Om man måste ha en bil ska den gå på el. Men tåget tycker jag fungerar lika bra.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen