Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Fyra skolor som gör skillnad

Fyra skolor som gör skillnad

Samarbete med näringslivet är nyckeln för kontinuerlig rekrytering.

TEXT KRISTINA FUNCK

1. Kinnarps Träteknik

Ållebergsgymnasiet • Grundat 1980 • 16 elever per klass

Utbildningen är ett samarbete mellan Kinnarps AB och Ållebergsgymnasiet i Falköping. Ållebergsgymnasiet står för alla kärnämnen medan yrkesämnena är förlagda till Kinnarps trätekniska skola i Kinnarp, Falköping. Kinnarp startade utbildningen 1980 när de själva hade problem med hitta utbildad personal. Henry Jarlsson, Kinnarps dåvarande vd, förstod att bästa sättet att främja och påverka utbildningen inom träteknik var genom att starta en egen skola. I dag samarbetar skolan med åtta företag inom träindustrin i närområdet. Alla elever erbjuds sommarjobb och praktik på företagen. De åtta företagen skiljer sig så att eleverna får arbeta med specialsnickerier, processindustri och allt däremellan. I princip kommer alla elever ut i arbetslivet efter avslutad skolgång.

2. Voxnadalens gymnasium

En del av Teknikcollege Hälsingland • Grundat 1994 • 20 elever i varje klass • 3-årig gymnasieutbildningträcentrum_jw_141015_0291-som-smart-objekt-1

Framgångsfaktorn för skolan är samarbetet med näringslivet i kommunen. Här finns exempelvis Edsbyverken, Svenska Fönster och NEFAB. Företagen är med och utformar undervisningen, vilket leder till att alla elever får arbete efter studiern. Skolan är även med och utbildar handledare på företagen för att eleverna ska få bästa möjliga praktik. Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar.

3. Träcentrum Nässjö

Startade utbildningar 1995

Nässjö ligger mitt i träindustrins hjärta, vilket är viktigt eftersom hela idén med Träcentrum bygger på samverkan mellan aktörer som kan bidra med relevant kompetens. Utbildningarna finns på olika nivåer. Den 2-åriga högskoleutbildningen inom produktutveckling med möbeldesign har 25 elever i varje klass. Dessutom drivs företagsanpassade koncept och arbetsmarknadsanpassade utbildningar. Genom åren har verksamheten vuxit och i dag finns upp till 500 studenter i anläggningen. Elever som går den arbetsmarknadsanpassade utbildningen är i dag ofta nyanlända. 80 procent kommer ut i arbetslivet direkt efter utbildningen.

4. TAU Learning Malmö

Gymnasieutbildning för unga och vuxna • Finsnickeri och möbeldesign 2 år • Interiör design 2 år • 375 elever inom hantverksprogrammen

Eleven lär sig att utveckla och tillverka möbler i trä från skiss till färdig produkt, enligt traditionella hantverksmetoder i samverkan med den senaste tekniken.TAULearningMalmö

– Om man inte hänger med så kommer man inte att vara med inom trä- och möbelbranschen i framtiden, säger Peter Knight, skolchef på TAU. Skolan har även byggt upp ett stort nätverk med företag som de både lyssnar på och skickar elever till för att skaffa erfarenhet från yrkeslivet. Det ger goda impulser för fortsatt utveckling och förändring. Efter fullbordad utbildning kommer eleven att kunna arbeta såväl med egna projekt som med uppdrag inom branschen, starta företag eller gå vidare till högre utbildning inom hantverk och design.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen