Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Spaningen / Fynd under klubban

Fynd under klubban

Bra kvalitet, tidlös design och ett värde som står sig över tid. Allt fler väljer att klubba hem sin inredning på auktion. Vi har spanat in fem svenska auktionsfynd som får oss att höja budet.

Lamino_headrest_grey_1

Text Henrik Blomgren

1. Lamino

Jani Andersson: ”Designades av Yngve Ekström för Swedese och lanserades 1956. Att den fortfarande är så populär på auktion beror på att den är av hög kvalitet i konstruktionen och att den har en helt egen design. Men det främsta skälet är kanske att den faktiskt är skön att sitta i. Lamino, med tillhörande fotpall, kostar 3 000–10 000 kronor på auktion beroende på skick.”

Bruno Mathssons fåtölj Karin

2. Karin

Pontus Silfverstolpe: Bruno Mathssons fåtölj Karin från 1900-talets andra hälft är en bekväm svensk klassiker, som jag tror kommer att öka i pris. Helst ska den vara klädd i brunt eller svart skinn, men även tidstypiska tyg går bra. Det här exemplaret såldes på Bukowskis Market för 2 000 kronor.”

3. Spegellampetterspegellampetter

Pontus Silfverstolpe: ”Ett par spegellampetter från 1800-talets mitt i senempire. Troligtvis tillverkade i Göteborg. Träramar med förgylld och bronserad dekor. Klubbade på Uppsala Auktionskammare för 7 500 kronor. Alla vill ha speglar, och vill man dessutom ha snygga speglar med belysning och i par, så är denna så kallade ’Göteborgsmodell’ bland det mesta prisvärda.”

1834. Arabesk

Pontus Silfverstolpe: ”Folke Janssons Arabesk är en svensk klassiker som fortfarande är lite ’oupptäckt’, men som är väldigt djärv för att vara formgiven 1955. Jag tror att intresset kommer öka framöver, och därmed priset. Den här med stoppad rygg och sits i tegelrött tonustyg och bakstycket med originaltyg i grått och svärtade träben klubbades hos Stockholms Auktionsverk för 8 000 kronor.”

5. Vår frufatolj

Jani Andersson: ”Carl Malmstens sittmöbler håller oftast fantastisk kvalitet och är sköna att sitta i. Men eftersom de ofta är klädda med, för dagens smak, trista tyger blir de inte särskilt dyra på auktion. Många som köper en skön Malmsten-fåtölj väljer att klä om den i ett fräckt tyg. Vår fru kostade 12 500 kronor i fräscht skick med Stig Lindbergs tyg Lustgården. Med klassiskt tyg brukar den gå för 2 000–4 000 kronor.”

Jani Andersson är vd på Metropol Auktioner. Pontus Silfverstolpe är grundare av Barnebys, världens största söksajt för auktioner.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen