Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Framtidens plastkort i trä

Framtidens plastkort i trä

Om några år blir det kanske självklart att säga ”träkort” om ditt betalningsmedel. Ett schweiziskt företag har tagit fram ett trämaterial som sägs vara upp till fyra gånger hårdare än i sitt råa tillstånd och som presenteras som ett miljövänligt alternativ för ”plastkort”.

Swiss Wood Cards är tillverkat av 100 procent europeiskt trä (lönn, körsbär, ek eller gran) från certifierat hållbart skogsbruk och har samma egenskaper som ett kreditkort av plast.

– Med ett kreditkort i trä erbjuds ett biologiskt nedbrytbart och koldioxidbesparande alternativ till den globala kortindustrin, som har en uppskattad volym på 37 miljarder kort årligen, säger Dr Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Via en termomekanisk behandling blir de europeiska träslagen extremt komprimerade, vilket ger dem en hårdhet som är tre till fyra gånger högre än i sitt råa tillstånd. Den naturliga förmågan att svälla och krympa minimeras också. Allt detta gör materialen användbara i produkter som till exempel möbler, musikinstrument, bilinteriörer samt kredit- och ID-kort. 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen