Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Fabriksboomen i Sverige
Sherwin-Williams

Fabriksboomen i Sverige

Det går bra för trähusindustrin. Behovet av bostäder är enormt och framför allt är det behovet av ekonomiskt tillgängliga och ekologiskt och socialt hållbara bostäder som ökat. Det speglar av sig på expanderade företag i branschen – här är några av dem.

1

Eksjöhus

Eksjöhus ägare, familjen Lindholm, beslutade sig under 2015 för att investera i en modulfabrik för tillverkning av parhus, kedjehus, radhus och lägenheter. Fabriken invigdes den 12 december förra året (se sid 4) och har en totalyta på 18 000 kvadratmeter. Om tre till fyra år räknar företaget med att vara 75 anställda och tillverka en bostad om dagen. Investeringen har kostat 150 miljoner kronor.

2

Trivselhus

Under perioden 2015–2017 har Trivselhus investerat runt 50 miljoner kronor i utökad kapacitet, inte minst genom en omfattande expansion vid fabriken i Landsbro. Från 2014 har Trivselhus i princip fördubblat antalet anställda till cirka 300 personer och tredubblat antalet levererade bostäder per år. Under 2017 levererade de nästan 600 bostäder till den svenska och den engelska marknaden.

3

BoKlok

Skanska fattade nyligen beslutet att investera 250 miljoner kronor i BoKloks fabrik i Gullringen utanför Vimmerby. Tillbyggnaden kommer att pågå under perioden 2018 till 2020 och beräknas skapa cirka 50 arbetstillfällen. Samtidigt kommer produktionskapaciteten att öka med nästan 50 procent. Bland annat kommer man att bygga en ny sammansättningshall och en toppmodern produktionslina

4

Lindbäcks bygg

Sedan hösten 2015 har Lindbäcks anställt runt 270 nya medarbetare och i december slog de upp dörrarna till en ny fabrik på Haraholmen i Piteå. Den 42 000 kvadratmeter stora anläggningen har kostat en halv miljard kronor och är enligt företaget Europas modernaste produktionsanläggning för flerbostadshus. Anläggningen drivs av takmonterade solceller och i produktionen används helt ny, och i vissa fall automatiserad, maskinutrustning. När företagets båda fabriker är i full drift år 2021 har de kapacitet för 2 500 lägenheter per år.

5

Derome Plusshus

2016 förvärvade Derome företaget Plusshus med dess två volymhusfabriker i Skellefteå och Kristinehamn, och nu byggs en tredje fabrik i Väröbacka utanför Varberg. På sikt beräknas fabriken bidra med upp till 100 nya jobb och producera 600 lägenheter om året.

6

Anebyhus

Anebyhus har expanderat enormt de senaste två åren. Runt årsskiftet 2016 startades en ny fabrik utanför Åseda och i år är det dags för nästa invigning. Den nya fabriken ligger i Pauliström och väntas ha en kapacitet på cirka 500 volymhus om året, vilket innebär minst 50 nya arbetstillfällen.

7

VårgårdaHus

I samband med en ombyggnation för fyra år sedan fördubblade VårgårdaHus sin kapacitet. När den nya fabriken stod klar våren 2016 ökade de ännu mer – från 200 hus om året till 350. Under perioden har man gått från 20 till 75 anställda och planer finns på att expandera ytterligare.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Trä och Möbelföretagen