Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Reportaget / Engagerad ägare ger framtidstro

Engagerad ägare ger framtidstro

Engagerad ägare. Mer ideologi än kvartalskapitalism. Att ha Pulsen som ägare är som att jobba i ett familjeföretag, tycker vd Pontus Eklind.

Engagerad ägare. Mer ideologi än kvartalskapitalism. Att ha Pulsen som ägare är som att jobba i ett familjeföretag, tycker vd Pontus Eklind.

Vi har tagit pulsen på tre TMF-företag som valt tre olika ägarformer. Hjältevadshus ägs av ett IT-bolag, Möbelform är familjeägt och Inwido är noterat på börsen.
Text Magnus Hagström Foto Kajsa Juslin

Både Pontus Eklind och Jonus Bartholdson betonar att det handlar om långsiktighet.
– Vi har en långsiktig ägare som vill bygga hus i Sverige, säger Pontus Eklind.
Jonus Bartholdson fyller i:
– Vi vill äga bra och marknadsledande aktörer. Här upplever vi att det handlar om ett starkt varumärke med position i en spännande bransch. Det är också roligt att få vara med och förverkliga folks drömmar.

Hjältevadshus16Husköpet är en typ av affär som de flesta kunder gör bara en gång i sitt liv. Många potentiella köpare tittar därför på ägarförhållanden och om det säljande bolaget framstår som stabilt. Pontus Eklind anser att Hjältevadshus har fått en sådan ägare i Pulsen. Det Boråsbaserade bolaget startade inom IT-branschen redan 1964 och har därefter förutom inom kärnverksamheten växt inom fastighetsbranschen.
– Marknaden styr vem som äger ett bolag men för oss har det här varit bra. Pulsen är en väldigt engagerad ägare, det är som att jobba i ett familjeföretag som styrs mer av ideologier än kvartalsstyrda resultat. Ägarna ser till bygden och har utvecklat varumärket, säger Pontus Eklind.
Ett exempel på Pulsens engagemang och långsiktighet är att man satsat ganska mycket kapital i Hjältevadshus. Företaget har gått igenom några tuffa år men i år har orderingången ökat med 100 procent.
– Under 2012 vek marknaden med 30 procent men sedan har marknaden vänt, det säljs hus. Vi har investerat omkring 20 miljoner i fabriken och det har anställts kontinuerligt under de sista ett och ett halvt åren. De stora aktörerna har blivit större och Hjältevadshus har återtagit sin position. Vi tror att det går att utveckla Hjältevadshus till något riktigt, riktigt bra, säger Jonus Bartholdson.
Hans intryck är att Hjältevadshus under den förra finska ägaren var mer ”tjänstemannastyrt”, då den förra ägaren inte kunde verksamheten i grunden.

Förutom att Pulsen i sig drivs på ett sådant sätt som skapar framtidstro för Hjältevadshus, ser Pontus Eklind några uppenbara fördelar med att ingå i en koncern med annan verksamhet än husbyggande.
– Självklart kan de stödja oss med IT-kunskap. Det finns tekniska fördelar som ett dotterbolag kan utnyttja i en större koncern, till exempel vid upphandlingar av telesystem och annat. Över huvud taget har Pulsen ett jättestort kontaktnät. Genom sitt engagemang i fastighetsbranschen har de etablerade kontakter med kommuner och det är sådant som vi också behöver.

I vilken mån den förbättrade omsättningen är ett resultat av Pulsens intåg som ägare är givetvis svårt att säga. Konjunkturen hade kanske gynnat Hjältevadshus ändå men det är uppenbart att siffrorna pekar i positiv riktning. Och när det gäller lite mer ”mjuka värden” som hur företaget uppfattas menar Pontus Eklind att det finns en skillnad gentemot tidigare.
– Vi ser att det skrivs mer ”trygga” ord om Hjältevadshus på sociala forum nu. Och googlefrågor visar att folk tittar mycket på långsiktigt ägande när de ska välja en hustillverkare. Det är deras livs affär!

När Jonus Bartholdson talar om Hjältevadshus blir det tydligt att han satt sig in branschen ordentligt och inte ser ägandet som något som ska ge kortsiktig avkastning.
– De flesta aktörerna inom husbyggande är fokuserade på tillverkning av olika element som skickas och byggs färdigt på respektive bygge. Hjältevadshus bygger i stället allt helt klart i fabriken och husen utsätts därför inte för fukt eller andra väderproblem. När grunden är på plats kan man i stort sett lyfta dit huset, vilket gör att man i förväg kan ge exakt leveransdag och även ett fast pris. Vi tror att just det här segmentet kommer att vara en vinnare.
– Som vi ser det ger Pulsen oss och våra kunder en trygg framtid, avslutar Pontus Eklind.

Hjältevadshus AB
Ägarform: Pulsen AB (privatägt).
Verksamhet: Försäljning och tillverkning av styckehus, rad- och parhus i volymelement.
Omsättning: Cirka 300 miljoner kronor.
Anställda: Cirka 140.

Pulsen AB
Ägarform: Familjeägt aktiebolag.
Verksamhet: IT, fastigheter, kapitalförvaltning och investeringar.
Omsättning: Cirka två miljarder kronor.
Anställda: Cirka 850.


Ett familjeägt bolag: Tre bröder driver Möbelform

Roger Nilsson

Roger Nilsson

Möbelform i Glimåkra är ett svenskt möbelföretag som funnits sedan 1984. De har 32 anställda och driver verksamheten som ett familjeföretag, huvudägare är Roger Nilsson och delägare är hans bröder Patrik och Anders.

Vad är fördelarna med ett familjeägt företag?
– Man får ett väldigt stort engagemang som sätter sig i väggarna – det återkommer även hos de anställda. Det blir också korta och förhoppningsvis bättre beslutsvägar.

Ni är tre bröder som samsas, hur fungerar det?
– Det har blivit bra. När vi tog över efter pappa 2000 fick vi själva bestämma vad vi tyckte var roligt och hitta relationerna med varandra i arbetet. Anders är social och gillar att träffa folk så han blev säljare och Patrik är tekniskt intresserad, han fick bli tekniskt ansvarig. Det som blev över var vd-posten så den fick jag ta… När man jobbar som vi är det oerhört viktigt att prioritera strukturer och rutiner, man måste hitta formerna för att jobba tillsammans.

Har ni haft möjlighet till externt ägande men avstått?
– Jag tror inte vi fått något sådant erbjudande, i så fall har vi inte förstått det. Men vi har inte heller sänt ut sådana signaler eftersom det inte varit i vårt intresse.

Vill ni fortsätta som familjeföretag?
– Ja, vi trivs väldigt bra med att jobba ihop. Dessutom tror vi på en ljus framtid för svensktillverkat. Transportkostnaderna ökar och det är en trend att köpa lokalt.

Möbelform
Ägarform: Familjeägt aktiebolag.
Verksamhet: Svensktillverkade soffor och fåtöljer.
Omsättning: Cirka 60 miljoner kronor.
Anställda: 32.


Ett börsnoterat bolag: Inwido har fått helt annan exponering i media

Grunden till vad som nu är Inwido AB lades 1924 då Lenhovda Snickerifabrik startade i närheten av Växjö i Småland. Efter ett antal fusioner är man i dag en av Europas största leverantörer av fönster och dörrar med varumärken som Elitfönster och Diplomat Dörrar. Bolaget börsnoterades i september 2014 av ägaren Ratos som då minskade sitt aktieinnehav från 96 procent till 30 procent. Sedan dess har Ratos sålt av ytterligare och har nu ett tioprocentigt aktieinnehav.
– Jag tror faktiskt att börsnoteringen inte inneburit så stora förändringar för verksamheten, säger Inwidos kommunikationsdirektör Jonna Opitz.

Ökad exponering. Joanna Opitz, kommunikationsdirektör på Inwido, har fått mer att göra sedan börsnoteringen 2014.

Ökad exponering. Joanna Opitz, kommunikationsdirektör på Inwido, har fått mer att göra sedan börsnoteringen 2014.

Det är väl ändå en rätt stor förändring som skett?
– Jo, normalt blir det stor skillnad. För ett börsnoterat bolag ställs helt andra krav framför allt när det gäller finansiell rapportering. Men Inwido hade under Ratos ägarskap redan haft och arbetat enligt de kraven, vi hade inarbetade rutiner.

Vad är de stora skillnaderna?
– För oss som jobbar med kommunikation går det åt mycket mer tid till kontakter med finansmarknaden, oftast i samband med kvartalsrapporteringen. Men hittills har vi kunnat rapportera goda resultat så det har mest varit positivt, det har gett oss möjlighet att berätta varför fönster och dörrar är spännande att investera i. Ett par andra skillnader är också att vi måste ha en tydligare kommunikationspolicy och att årsstämman har betydligt större format än tidigare.

Ser du någon konkret positiv effekt?
– Ja, vi får en helt annan exponering. Varje gång vi lämnar en rapport står det om oss i tidningarna. Både ledning och anställda får mer bekräftelse av att vi börsnoterats. Eftersom vi hittills har rapporterat bra resultat så har anställda ofta hört och läst kommentarer som ”det går bra för Inwido”.

Finns någon utmaning som du ser det?
– Vi har lite för kort erfarenhet som börsnoterat bolag för att veta, men eftersom konjunkturerna svänger kommer även vi att råka ut för nedgångar. Och då gäller det att hantera detta.

Inwido AB
Ägarform: Börsnoterat aktiebolag.
Verksamhet: Miljöanpassade fönster och dörrar.
Omsättning: 4,9 miljarder kronor, 2014.
Anställda: Cirka 3 300 (säsongsvariation).

Relaterade artiklar

1 kommentar

  • Pingback

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum gavs ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen, 2005-2023 men har nu gått vidare i en annan digital form – Inblick.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen