Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Digitala trappor i fem steg

Digitala trappor i fem steg

Förr var en trappa någonting som tog dig från en våning till en annan – i dag är det en möbel. Med hjälp av 3D-teknik kan programvaror som Staircon och Compass underlätta alla steg i kedjan: från design till tillverkning och montering.

1

Det börjar vanligtvis med att kunden kontaktar en trapptillverkare, återförsäljare eller arkitekt. Med hjälp av husets mått ritas trappan upp och designas efter kundens önskemål. Kunden kan inte bara välja hur trappan ska utformas, utan också material, ytbehandling, glasfästen och andra detaljer. Med hjälp av en verklighetstrogen 3D-rendering kan kunden se hur slutresultatet kommer att bli.

2

I programmet är det bara fantasin som sätter gränserna, men det finns också regler som ska följas. Mjukvaran gör de nödvändiga beräkningarna och kontrollerar trappan mot byggnormen. Om det inte skulle finnas tillräcklig huvudhöjd, om trappan skulle bli för brant eller om det inte skulle finnas tillräckliga räcken säger programmet till.

TratrapporScreen-1000x605

3

När trappan är godkänd skapas samtliga ritningar och underlag med ett knapptryck. Filen skickas direkt till trapptillverkaren, som ser exakt samma 3D-rendering som beställaren. I det här steget kontrollerar man så att allting ser rätt ut för produktion. Innan det är dags att skrida till verket räknar mjukvaran ut exakt hur mycket material som går åt och hur materialet ska optimeras.

Elecosoft Staircon är ett av de program som arbetar digitalt med trappor.

Elecosoft Staircon är ett av de program som arbetar digitalt med trappor.

4

Nu har det blivit dags för själva tillverkningen. Sidostycken på upp till fem meter och svängda räcken är bland det mest avancerade man kan göra i en CNC-maskin. Laserlinjer visar hur materialet ska läggas innan det sugs fast i bordet, skärs ut och bearbetas. Ett arbete som förr kunde ta 2–3 veckor för en hantverkare kan i dag utföras på en dag.

Tillverkning trappa

5

Nu ska trappan monteras på plats och så länge alla mått var rätt i det första steget ska allting passa perfekt. I jämförelse med manuell tillverkning blir det få reklamationer. Kunden har i sin tur fått se sin dröm gå från idé till verklighet.

Text Henrik Skapare

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av Trä- och Möbelföretagen, TMF - en del av Arbio AB.

Ansvarig utgivare

David Johnsson, vd, TMF
Trä och Möbelföretagen