Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Hallå där! / Fantasi och framgång – berättelsen om Färg & Blanche
Sherwin-Williams

Fantasi och framgång – berättelsen om Färg & Blanche

Färg & Blanche
Duon Färg & Blanche gjorde storslagen entré på designarenan för bara fyra år sedan. Med ena foten i hantverket och den andra i konsten skapar de design som tänjer på gränserna. TMF besökte dem för att prata mer om dedikation, inspiration och konsten att sy i plywood. 

I ett 300 kvm stort, underjordiskt parkeringsgarage på Söder i Stockholm har designduon Färg & Blanche sedan några år tillbaka sin kreativa hemvist. Lokalen är skönt ruffig och består av en kontorsdel, en stor arbetsyta och, längst bak, en maffig verkstad med mängder av material och verktyg.

– Ju mer plats man har desto mer samlar man på sig, säger Fredrik Färg och skrattar.

Utställningen som förändrade allt
Längs väggarna trängs verk från deras möbelserier. Som Pocket Cupboard, skåpet med påsytt läder i deras serie Wood Tailoring och små, kompakta, djurliknande objekt från serien Succession. Bredvid står den stora rapsgula, surrealistiska skulpturen från deras utställning Beyond Couture. Men inget av det hade nog funnits om inte duon fått den otroliga framgång deras första utställning, ”20 Designers at Biologiska”, gav. Den skapade de tillsammans i februari 2011 på Biologiska Museet i Stockholm, och även om de redan då var ett par privat var det här första gången de jobbade ihop.

Hurraropen lät inte vänta på sig. ”20 Designers at Biologiska” fick massivt internationellt genomslag och uppmärksammades av alla från New York Times till aktade designbloggen Dezeen. Ett par veckor efter den avslutades genererade utställningens namn osannolika 6,5 miljoner träffar på Google.

Färg-&-Blanche-1

”Vi försöker utvidga gränserna”
Sedan dess har allting gått raskt framåt. På bara fyra år har det hunnit bli uppåt 30 olika möbelmässor och utställningar i länder som Italien, Tjeckien, England, Sydkorea och Israel. De har samarbetat med japanska designmärket Comme Des Garçons, designat produkter åt företag som Gärsnäs, ZERO och Design House Stockholm och gjort både egna möbelserier och konstprojekt. Att dygnet bara har 24 timmar verkar duon helt ha missat.

– Visst, vi jobbar jättemycket, men det är väl som med alla frilansande, nya företag. Vi försöker också utvidga gränserna för vad man kan göra i stället för att bara satsa på den snabbaste lösningen, förklarar Fredrik Färg.

För många människor skulle idén att arbeta ihop med sin partner vara direkt otänkbar. Men Färg & Blanche ser det snarare som en styrka.

– Man är inte rädd för att säga saker och man kan vara ärlig från början. Bäst idé vinner, det finns ingen prestige i det. Sedan har vi olika roller också – det konkreta, tekniska gör Fredrik, som att bygga, göra ritningar eller ringa runt till fabriker. Jag skissar och jobbar mer med helheten, säger Emma.

Träsömnad
Att det är ett fruktsamt samarbete råder det inga tvivel om. Ett resultat av det är stolen Layers, den som på Möbelmässan 2014 gav dem tidningen Forms ”Form + 1 Award” för bästa nya produkt. Stolen är tillverkad av något så udda som hopsydd plywood.

– När vi började prata om att sy i trä var det ingen som trodde på oss. Att applicera det på möbler på det sättet var det ingen som gjort innan. Vi köpte en stor symaskin, en sådan man använder för grov industriproduktion. Som när man gör spännband till lastbilar, du vet när en söm måste vara stark. Då jobbade vi fram en serie som vi kallar Wood Tailoring. Den ska vi fortsätta utveckla under nästa år.

Visionen viktig
Emma berättar att uppslag till nya projekt oftast antingen kommer från en teknik eller en konstnärlig idé. Och att slumpen är en betydande faktor i skapandeprocessen. Fredrik utvecklar:

– När det handlade om att sy i trä hade vi kommit på en teknik, men vi ville också visa den på bästa sätt. Sen är det mycket tillfälligheter som styr. I fallet med stolen Layers styrde maskinens storlek att vi var tvungna att göra lager på lager. Då fick man jobba med den förutsättningen. Kommer man till en fabrik som kan pressa plåt, då tänker man: vad kan man göra med pressad plåt? Det är en organisk process och vi är aldrig rädda för att döda vår darling. I slutändan handlar det ju om en vision man inte vill släppa.

Fokus på frilans
För Färg & Blanche ser framtiden onekligen ljus ut. Och fullspäckad. De är i full fart med att förbereda sin utställning till Möbelmässan. Under december åker de till Hong Kong för att föreläsa på en designmässa och efter det blir det offentlig konst på ett dagis. Samtidigt vill de inte prata alltför mycket om vad som komma skall.

– Vi vet aldrig vad som kommer lanseras men vi har mängder med parallella uppdrag inom möbelindustrin. Det kanske blir en stol, en lampa eller en ljusstake, det beror mycket på produktionsutveckling och annat. Och det skulle vara fantastiskt att få göra mer samarbeten med klädmärken, att få jobba med mer gränsöverskridande projekt. Men vi kommer fokusera mycket på vårt frilansande designjobb, det är målet under nästa år.

Minst hälften av de möbler ni designat verkar vara sittmöbler av olika slag. Är det något ni alltid återkommer till?

– Det är inget självändamål att göra stolar. Men det är väl en fascination, det är ett svårt och intressant objekt. Sedan är det bra att köra stolar på mässor, då kan man sitta ner när man blir trött i benen, säger Emma och skrattar.

Text: Magnus Ekbladh
Foto: Patrik Engström (s/v)

Relaterade artiklar

1 kommentar

  • Pingback

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Trä och Möbelföretagen