Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Hallå där! / Auktion med gott syfte
Sherwin-Williams

Auktion med gott syfte

Stockholm Furniture Fair avslutas med en publikfriande välgörenhetsauktion. Objekten kommer från mässans utställare och alla intäkter går till Econefs barncenter i norra Tanzania.

Text Henrik Blomgren Foto Auctionet

Tom Österman gjorde sitt första auktionsfynd som femåring och har varit i branschen sedan 1987. När han blev tillfrågad om att hålla i Fair For Hope tyckte han att det lät som ett behjärtansvärt projekt. När auktionen hålls på mässans sista dag, när allmänheten också är inbjuden, är det han som ropar ut objekten.

Vilken är din uppgift som auktionsförrättare?

Tom Österman

Tom Österman

– Min uppgift är att hålla i taktpinnen under hela auktionen. Det måste vara lite allvar i botten eftersom det är så fina saker, men samtidigt ska det vara lite uppsluppen stämning så att folk budar lite extra. Det blir en rolig timme med skratt och stoj som både genererar pengar till en god sak och ger folk en chans att fynda.

Vad kan vi vänta oss för objekt?

– Av det jag har sett är det väldigt blandat. Allt från tuffa designklassiker som bokhyllan Pilaster av Kandell, som går för några tusen, till lite dyrare saker för 10 000–12 000 kronor. Det blir runt 25 objekt och det är nog lagom. Om företagen vill skänka fler föremål kommer de att publiceras på Auctionet.com där budgivningen kommer att pågå i tio dagar och avslutas online.

Har du någon personlig favorit?

– Just Pilaster av Kandell är en en klassisk designpryl som jag gillar. Den har levt länge och den är både snygg och funktionell till ett vettigt pris. Sen är det ju ganska riskfritt att köpa en inarbetad designklassiker som den. Om du tröttnar kan du alltid sälja den på auktion och få tillbaka pengarna.

Men det är väl inte bara klassiker på auktionen?

– Nej, det kommer att vara väldigt mycket ny design också. Det är kul, för det som är nytt och spännande idag är framtidens designklassiker. Här finns det chans att vara tidigt ute och köpa något till ett vettigt pris, som senare kan bli en designikon.

/Fakta/

Tom Österman 

Bakgrund: Auktionsnörd sedan barnsben. Aktiv i branschen sedan 1987.

Gör: Driver Auctionet.com som hjälper auktionshus att sälja sina saker online.

Aktuell som: Auktionsförrättare på Fair For Hope. En välgörenhetsauktion där alla intäkter går till byggandet av Econefs barncenter för föräldralösa barn i norra Tanzania.

/Fakta/

Fair For Hope

Stockholm Furniture Fair pågår den 9–13 februari. Lördag den 13 februari öppnar mässan för allmänheten och auktionen inleds kl 13 på stora scenen i Hall Cedar.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Trä och Möbelföretagen