Trä & Möbelföretagens medlemstidning

/ Aktuellt / Redaktören / Asien vill ha svensk kvalitet

Asien vill ha svensk kvalitet

Att många länder i Asien är viktiga för svenska företag står utom tvivel. Företag i Asien står för produktionen av en mängd varor och produkter som de svenska företagen använder i sin egen produktion eller säljer vidare både på hemmaplan och till andra delar av världen. Men Asien blir också allt viktigare att exportera till, och det som svenska företag verkar konkurrera mest med är bland annat kvalitet, hållbarhet, design och pålitlighet – det visar i alla fall de intervjuer vi gjort med svenska exportföretag för det här numret av Trä- och möbelforum.

Den ökande exporten till Asien är förstås en konsekvens av att levnadsstandard och löner har ökat i länderna, faktorer som har potential att fortsätta öka i många år framöver eftersom länderna i dag ligger på helt olika nivåer.

Jättelandet Indien tar sig exempelvis uppåt från en låg nivå med stadiga kliv, i snitt har deras tillväxt legat på sju procent per år sedan slutet av 1990-talet. Svensk export till Indien är inte superstor, 2014 låg den på ett värde av tio miljarder kronor (exporten till lilla Estland ligger på ungefär samma nivå) men bara under årets första sex månader ökade den med 22 procent.

peder_fix

Redaktör Peder Edvinsson

I en intervju med Sveriges Radio i oktober spådde Oscar Stenström, statssekreterare vid näringsdepartementet, att den inom ett par år kan fördubblas – och då handlar det såväl om konsumentprodukter som tillverkningsindustri, forskning och utveckling.

Så det är väl bara att säga som Village People aldrig sa: Go east!*

*Diskobandet Village People sa förstås Go west i sången med samma namn från 1979. Samma sak sjöng gruppen Pet Shop Boys 1993 när de gjorde en cover på låten. Bra att veta inför till exempel ett musikquiz.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att bli publicerad ( * ).

Om Trä & Möbelforum

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Trä och Möbelföretagen